Десетте акцента на Борис Джонсън за „зелената индустриална революция“ на Великобритания

Енергетика / Свят
3E news
896
article picture alt description

Британският премиер Борис Джонсън представи планът си за „зелено възстановяване“  от 10 точки, обещавайки многомилиарден пакет от инвестиции за зелената икономика, насочена към създаване на около 250 000 нови работни места в секторите за улавяне на въглерод, електромобилите, атомната енергетика, водорода и възобновяемите енергийни източници.

Новият план за „зелена индустриална революция“ ще бъде подкрепен от държавни инвестиции в размер на 12 милиарда лири. Част от тях бяхао бявени по-рано. Най-общо те са насочени обаче да мобилизират значителни инвестиции от частния сектор в подкрепа на целта на Великобритания за постигане през 2050 г. на нулеви емисии.

Планът, акцентиращ върху тези 10 точки е насочен към превръщането на Великобритания в номер едно в света по зелени технологии и финанси, чрез създаването на база за икономически ръст в разстояние на десетилетия.

„Представете си Великобритания след Зелената индустриална революция, помогнала за повишаване на нивото на страната. Приготвяте закуска, използвайки водородна енергия, качвате се в електрическата си кола, която преди това сте зареждали една нощ с батерии, произведени в Мидландс. Въздухът около вас е чист - камиони, влакове, кораби и самолети работят на водород или синтетично гориво“, пише Джонсън във Financial Times.

Като първа точка премиерът обещава да превърне Великобритания в „Саудитска Арабия, но по вятърна енергетика“.

„На второ място ще превърнем водата в енергия влагайки във водорода до 500 милиона лири“, пише Джонсън.

Като трета точка потвърждава намерението за развитие на атомната енергетика - „от големи до малки и усъвършенствани модулни реактори“.

От четвърта до шеста точка се ангажира с намерение и инвестиции в транспорта.

Електрическият транспорт ще получи 2,8 млрд. лири държавни инвестиции. Плановете са за изграждане на гига фабрика за батерии на територията на страната. Джонсън потвърждава, че правителството планира да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2030 година. Нещо повече, от 2035 година ще бъдат забранени за продажба и хибриди (PHEV).

Обещават се „чист обществен транспорт, включително хиляди зеени автобуси и стотици мили нови велосипедни алеи“, както и желанието за строителство и експлоатация на самолети и водни транспортни средства с нулеви емисии.

Седма тока касае енергийната ефективност на сградите. Правителството „ще инвестира 1 милиард лири, за да направи домовете, училищата и болниците по-екологични, а сметките за електроенергия ще се понижат“.

Точка осма визира създаването на „водещ в света сектор за улавяне и съхранение на въглерод, подкрепен с държавни инвестиции от 1 млрд. лири за клъстери в северната част на страната, Уелс и Шотландия“.

Девета точка е посветена на естествените поглъщатели на СО2. В тази връзка през 2025 година се планира засаждане на 30 000 хектара дървета годишно.

Десетата е за създаването на фонд за енергийни иновации в размер от 1 милиард лири, който да помогне за комерсиализиране на нови нисковъглеродни технологии. Лондонското Сито се предвижда да стана глобален център за зелено финансиране.

Според твърденията на премиера на Великобритания Борис Джонсън, представеният план може да се превърне в глобален модел за постигане на нулеви емисии по начинът си на създаване на работни места. Освен това и по запазване на начина на живот.

Зеленото и растежът могат да вървят ръка за ръка, смята още британският премиер. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща