Делът на ВЕИ в Германия за пръв път надвиши 60 % за целия календарен месец

Енергетика / Свят
3E news
1544
article picture alt description

Според данните от февруари 2020 година, делът на ВЕИ в производството на електроенергия в Германия е бил от порядъка на 61,2 %, надхвърляйки за пръв път 60 %.

Досега за цял календарен месец делът на ВЕИ никога не се е повишавал до такова ниво. Предишният рекорд е бил през март 2019 година (54 %).

Данните са публикувани на сайта energy-charts към института Fraunhofer ISE.

Делът на вятърната енергетика за производството на електроенергия също е достигнал рекордното ниво за месеца, превишавайки 45 %.

В същото време производството от въглищните електроцентрали се е свило  до рекордно ниски показатели. Според данните делът на въглищата е бил от порядъка на 11 %, като никога по-рано преди не е спадал до толкова ниско ниво.

Онлайн изданието energy-charts публикува данните за „нето производството“ на електроенергия. Потреблението от самите електроцентрали,  а също така производството на електричество за собствени нужди от самите промишлени предприятия не се отчитат.

Резултатите от предишния месец потвърждават, че при настоящата технологична структура на електроенергетиката голямата енергийна система на страната може да функционира и с висок дял на променливост на ВЕИ и осигурява висока степен на безпроблемно снабдяване за потребителите.

Както е известно инсталираните мощности в слънчевата енергетика на Германия през 2019 г. достигнаха до 50 ГВт

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща