Генералният секретар на ООН: въглищата са основната пречка за борбата с измененията в климата

Енергетика / Свят
3E news
3308
article picture alt description

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш напомни, че измененията в климата остават най-голямата заплаха за планетата и една от основните причини е патологичната зависимост та човечеството от въглищата.

Обръщайки се към журналистите по време на срещата на АСЕАН в Банкок, Гутериш отбеляза, че Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)  повече от другите ще понесат щети от климатичните изменения. Съгласявайки се със заключенията на учените, той предупреди, че ако не могата да се спрат измененията в климата под заплахата от затопляне ще се окажат 300 милиона души. Генералният секретар на ООН призова незабавно да се предприемат мерки по призива на учените: до края на века да се задържи ръста на температурата на ниво от 1,5 градуса, което ще изисква 45 % намаление на въглеродните емисии през следващото десетилетие, а през 2050 г. да се постигне „въглеродна неутралност“, тоест нивото на количеството, произвеждани парникови газове да не превишават нивото, което може да се поглъща на първо място от горите.

Той подчерта, че една от основните пречки за постигането на тази цел е неспособността на човечеството да се избави от зависимостта от въглищата. „Ние трябва да определим цената на въглерода, отбеляза Гутериш, цитиран от информационния център на ООН. „Трябва да се прекрати субсидирането на изкопаемите горива и ..да се създадат нови електроцентрали на базата на въглищата“.

Според твърдението на генералният секретар на ООН, страните от Югоизточна Азия трябва да дадат пример на другите като определят цена на въглерода, отменят субсидиите за изкопаемите горива и прекратят строителството на въглищни електроцентрали. Тогава ще може а бъдат победени промените в климата и да се „запазят прекрасните ни градове, такива като Банкок, които искаме да оставим като наследство на човечеството“, е заключил Гуртериш.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща