Възможно е САЩ да наложи "уранова" квота на Китай ?

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
739
article picture alt description

Администрацията на президента Доналд Тръмп обсъжда възможността за въвеждане на изискването 25 % от нуждите на страната от уран да се удовлетворяват чрез доставка от американски компании. Ако това бъде прието, то печеливш от сделката ще се окаже Китай, се казва в публикация на  "South China Morning Post". Китайските компании търсят по целия свят нови възможности за закупуване на уран. Протекционистичните мерки на Тръмп може да са страхотен подарък за китайската страна – на глобалния пазара ще попаднат допълнително от порядъка на 4500 тона уран годишно.


„Китай ще спечели от въведените от САЩ импортни квоти за урана. С увеличението на предложенията на пазара, цената ще пада и за големите потребители на уран, към които се отнася Китай, това е добра новина“, смята Дейвид Бо, президента на инвестиционната компания AP Energy Investments",базирана в Пекин.


Историята с урановите квоти започна през януари 2018 г., когато  две американски фирми, добиващи уран се оплакаха пред търговското министерство на САЩ. Според твърдението на двете компании -  "Energy Fuels" и "Ur-Energy, уранът, доставян от Казахстан, Русия и Узбекистан покрива към настоящия момент около 40 % от нуждите на САЩ, а собственият добив на страната – едва 5 % от потребностите. Поради тази причина бе предложено САЩ да наложат квота за американския уран от порядъка на 25 % от пазарните нужди.


Очакванията са до 14 април министерство на търговията на САЩ да подготви препоръките си до 14 април 2019 г. След това президентът на САЩ Доналд Тръмп в разстояние на 90 дни ще трябва да се произнесе с окончателно решение.


По неофициални данни Китай фигурира в исканията за забрана от страна на двете американски фирми. Смята се, че китайските геополитически амбиции все повече заплашват националната сигурност на САЩ.


Както САЩ, така и Китай към настоящия момент са практически напълно зависими от вноса на уран. Китайските компании например се опитват да поставят под свой контрол уранови находища в Африка. Те са „насочени срещу нас чрез урановите рудници в Намибия“, твърдят авторите в обръщение към министерство на търговията на САЩ“.


Действително  вносът на уран от Намибия в САЩ спада. По данни на управлението за енергийна информация към министерство на енергетиката на страната (EIA), ако през 2013 г. уранът от Намибия е бил 9,9 % в общия обем от вноса на уран, от през 2016 г. е еда 3,9 %. Работещият в центъра за глобална политика „Карнеги-Цинху“ Т.Джао, определя позоваването на геополитиката като „следствие от тесни търговски интереси на американските компании“.


„Опитите да се разиграе картата на геополитическата заплаха в името на собствените тесни интереси може да се отрази негативно на интересите на други играчи в атомния сектор на САЩ, тъй като по-високата цена на урана може да се отрази негативно на дългосрочната устойчивост на американската атомна енергетика“, смята Джао.


С това мнение на китайският експерт са съгласни и много други експерти и бизнесмени. Така например институтът NEI, позовавайки се на анализ на "Northbridge Group" предупреди още през миналата година: „Предлаганата квота за атомните централи в САЩ ще доведе до допълнителни разходи от порядъка на 500-800 млн. долара годишно“.


Бивш високопоставен ръководител на китайската корпорация CNNC, името на когото не се споменава в публикацията, смята, че достъпът до уран може да стане новият феномен в търговската вона на Китай и САЩ.


„Съединените щати заедно със съюзниците си може да се опитат да ограничат развитието на атомния сектор в Китай“, твърди китайски експерт от сектора. В статията тази теза не се разработва, но се напомня, че Китай днес строи най-много атомни реактора и си е поставил задача за превъзходство в този сектор през 2030 г.

по чужди източници

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща