Вторият етап от тристранните газови преговори между Русия, ЕК и Украйна стартира днес в Брюксел

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
890
article picture alt description

Вторият етап от тристранните газово преговори между Русия, Европейската комисия (ЕК) и Украйна започват днес, 21 януари в Брюксел.  В рамките на преговорите страните ще обсъдят бъдещето на транзита на руски газ през Украйна. Руската страна ще бъде представлявана от министъра на енергетиката Александър Новак и заместник-председателя на „Газпром“ Александър Медведев. От името на ЕК в преговорите ще участва заместник-  председателя, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович. Украйна ще бъде представлявана от министъра на външните работи Павел Климкин и председателя на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Първият етап от преговорите се проведе през месец юни в Берлин. Тогава Русия, ЕК и Украйна се договориха за създаване на работна група за обсъждане на всички въпроси за транзита на газ след 2019 г. Експертите от работната група, по данни на страните са се събирали два пъти през септември и са обсъждали въпросите, свързани с управлението на украинската газотранспортна система, аспектите на украинското и европейското законодателство, цените за транзита на газ, а също така са направили и оценка на необходимостта на ЕС от газ през следващите 10 години.

Сега ЕК смята да изиска твърди ангажименти от Русия и Украйна по отношение на транзита, предвид изтичащия договор за транзит на руски газ през украинската страна в края на 2019 г. Това става ясно от съобщението на ЕК по отношение на предстоящите преговори. Преди тристранната среща се предвижда заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович да проведе отделни преговори с Новак и Климкин, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представител на пресслужбата на ЕК.


След края на първия етап от преговорите в Берлин председателят на „Газпром“ Алексей Милер каза пред журналисти, че тристранните консултации нямат статут на преговори между компаниите. В същото време между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се натрупаха изключително много нерешени въпроси, като на първо място са взаимните искове до международния арбитраж.

 

Стокхолмският арбитражен съд през миналата година излезе с решения по споровете между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договорите за доставка и транзит на природен газ, като задължи руската компания да заплати на украинската сумата от 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва през месец март това решение, а през месец май поиска пълна отмяна на решението за транзит.
Украйна от своя страна през месец май започна кампания за принудително изземване на средствата и подаде документи в съдилища в Швейцария, Великобритания и Нидерландия за запор на активи.
„Газпром“ обжалва обезпечителните мерки на украинската страна в тези държави. Така на 16 януари тази година съдът в Швейцария отмени запора на акции на руската компания в операторите на „Северен поток“ и „Северен поток 2“ - Nord Stream и Nord Stream 2.

„Нафтогаз“ пък обяви, че продължава акцията по запор на активи с цел събиране на дължимите 2,56 млрд. долара.

Руският министър на енергетиката Александър Новак каза през юли, че уреждането на съдебните спорове между двете компании е въпрос на взаимоотношенията им. Възстановяването на баланса на страните по действащите договори предопределя и бъдещото взаимодействие на компаниите, както и продължаването на договора за транзита на газ след 2019 г., отбеляза от своя страна Милер.

Преговорите, според наблюдателите на процеса, могат да се усложнят и от кадрови въпроси. Така например в петък стана ясно, че Шефчович ще вземе участие в изборите за президент на Словакия, първият тур ,от които ще се състои на 16 март. Гой ще излезе в отпуск от 1 февруари, а неговите задължения ще поеме временно еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете.
Освен това правителството на Украйна смята да преразгледа условията на договора с ръководството на „Нафтогаз“, в това число и с председателя на компанията Андрей Коборев. Неговият договор изтича през март 2019 г. и по думите на самият Коболев, той се надява, че договорът ще бъде продължен. Тази ситуация обаче може да повлияе върху хода на тристранните преговори, каза Коболев пред тв „5 канал“ в петък.

Политическата ситуация в цяла Украйна може да се промени през пролетта – на 31 март ще има президентски избори. И окончателното решение за транзита на руски газ след 2019 г. може да бъде отложено до формирането на ново политическо ръководство в страната за следващия петгодишен период.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща