"Водафон" стартира 5G мрежа в Германия

Конкурира "Дойче телеком" с цени и по-голям достъп

Енергетика / Свят
Галина Александрова
678
article picture alt description

Телекомуникационната компания от Великобритания "Водафон" (Vodafon) заяви във вторник, че стартира 5G услуги в Германия, предизвиквайки пазарния лидер "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) като предлага по-ниски цени и достъп на мобилните услуги от пето поколение в повече градове, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

"Водафон", вече пусна ограничени 5G услуги на британския си вътрешен пазар, включва 5G антени в 20 германски градове, докато "Дойче телеком" очаква да достигне този брой едва през следващата година.

Британската фирма ще предложи и нови 5G тарифи за потребители на смартфони, започвайки от 14,99 евро на месец за първата година. Неограниченият 5G план на "Водафон" ще струва 80 евро, което е по-малко от цената на "Дойче телеком" от 85 евро на месец.

"Ние демократизираме 5G мрежата", заяви шефът на германския офис на "Водафон" и допълни: "С нас 5G не е просто технология само за хората с високи доходи".

Мрежите, работещи на 5G технология, предлагат много по-бързи скорости за интернет трансфер от съществуващите 4G услуги, докато латентността - или времето за реакция - е намалена до милисекунди.

"Водафон" също така посочи, че неговите 5G услуги в действителност ще бъдат достъпни за потребителите по-бързо от тези на "Дойче телеком", като съществуващите клиенти ще могат да сменят плановете си още от тази сряда на месечна такса от едва 5 евро, като някои дори ще могат да ползват услугата безплатно.

Британската компания ще започне да продава от сряда и  5G-съвместимия смартфони Huawei Mate 20 X 5G, последван от Samsung Galaxy S10 5G, както и домашния рутер на "Хуавей" - Gigacube 5G.

Това показва ясно, че "Водафон", както и други германски оператори, продължават да разчитат на мрежови уреди на "Хуавей" - китайският технологичен гигант, който беше санкциониран от Съединените щати заради предполагаемите рискове за националната сигурност.

Според говорител на "Водафон", компанията ще продължи да следва стратегия за двойни доставчици за своите мрежи, като използва оборудване на китайския "Хуавей" и на шведския "Ериксон" (Ericsson).

5G мрежата на "Водафон" в Германия ще обхване 25 града, 25 общини и 10 индустриални парка до края на тази година. До края на 2020-а година пък мрежата от пето поколение ще достигне до 10 милиона потребители, а до края на 2021-а - до 20 милиона германски потребители, съобщиха от компанията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща