TANAP ще е готов за доставки на газ за Европа през юли 2019 г., ако всичко тече по график

Пробните доставки ще се тестват на 15 април

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
985
article picture alt description

Ако всичко протече по график, Трансанадолския (TANAP) газопровод ще е готов за доставка на газ за Европа през юли 2019 г.Това коментира председателя на консорциума TANAP Салтук Дюзойл, цитиран от турски медии.

Той отбелязва, че доставките на природен газ по TANAP за Турция са започнали след пуска на „фаза-0“ и пробни доставки в рамките на „фаза-1“ по газопровода ще започнат от 15 април 2019 г. Според уточнението на Дюзойл, доставките на природен газ по TANAP за Турция са започнали след пуска на „фаза-0“ и пробни доставки  в рамките на „фаза-1“ по газопровода ще започнат от 15 април 2019 г.

Отбелязвайки, че общият напредък по проекта е 98 процента, Салтук Дюзойл уточнява, че ако всичко тече по график, то доставки по TANAP за Европа според очакванията ще започнат още на 1 юли.

По думите му, от 30 юни 2018 г. до 28 февруари 2019 г. Турция е поучила през TANAP общо 1,25 млрд. куб м природен газ. Това количество ще нарасне до 2 млрд. куб м към края на юни 2019 г. и до 4 млрд. куб м към края на 2019 г.  Капацитетът на TANAP e 16 млрд. куб м газ годишно с възможност за разширение до 31 млрд. куб м. 

Дюзйол добавя, че по проекта продължават да работят 190 души, както и, че изчислените инвестиционни разходи при стартиране на проекта са 11,77 млрд. долара, но са паднали до 7 млрд. долара, което представлява 41% икономия.

Първоначално капацитетът на газопровода може да се увеличи до 24 млрд. куб м, а след това до 31 млрд. куб м газ годишно чрез строителство на допълнителни компресорни станции“, казва Дюзойл.

Газопроводът TANAP се простира от грузинско-турската граница до западната граница на Турция. TANAP заедно с газопровода TAP (Трансадриатическия газопровод) е част от проекта „Южен газов коридор“, който предвижда транспортиране на газ от азербайджанското газово находище „Шах Дениз“ до Европа.

Дяловото разпределение на акционерното участие в TANAP е както следва – ЗАО „Южен газов коридор“ - 51 %, SOCAR Turkey Enerji - 7 %, Botas – 30 %, ВР – 12 %.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща