Великобритания заменя изкопаемите източници с АЕЦ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
2986
article picture alt description

Правителството на Великобритания публикува интегрираният си национален план за енергетика и кимат (Integrated national energy and climate plan) за периода до 2035 г. Според документа, правителството планира преминаване към постепенно намаляване на дела на изкопаемите източници на енергия и замяната им с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и атомни мощности (АЕЦ).

Интегрираният план предвижда през преходният период, докато не се построят нови атомни централи, за разлика от повечето страни, където те са спрени, да се увеличи вноса на енергоносители. Плановете са тази ситуация да се запази до около 2030-та година, когато новите АЕЦ ще влязат в експлоатация.
Формално процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз още не е завършен и затова британското правителство, в съответствие с нормите на ЕС е предоставил плана пред Европейската комисия. В докладът се съдържа информация за структурата на енергетиката във Великобритания. Към 2017 г. делът на въглищата, нефта и газа в енергоснабдяването на Великобритания е 80,1 %  и, въпреки че тази цифра изглежда доста висока все пак е под показателите от минали периоди. Делът на енергията, доставяна от нисковъглеродни източници се е увеличила и към настоящия момент е 18,4 „, в т. 7,9 % - ядрена енергетика. Зависимостта на Великобритания от вноса на енергоносители в сравнение с 2015 г. е намаляла с 2,2 % и сега е 36 % в енергийния баланс.

Великобритания е една от малкото страни в настоящия състав на ЕС, която си поставя за цел строителството на нови АЕЦ, припомня електронното издание atomic-energy. Развитието на ядрената енергетика обаче се усложнява от това, че днес операторите на британските АЕЦ в значителна степен са собственост на чужди корпорации, а новите АЕЦ се планира да се строя по чужди проекти.


Това води до усложнения при строителството на нови атомни електроцентрали. Така например неотдавна компанията Hitachi взе решение а спре строителството на втората поред АЕЦ „Уилфа“, а от своя страна Tochiba реши  да спре проекта NuGen, което от своя страна постави под заплаха изграждането на три блока АР1000 на площадката Мрсайд. В двата случая причините се свързват с търсене на правилен модел на финансиране и съгласуване на условията за строителството с правителството на страната.


Единствената атомна електроцентрала, която сега се строи във Великобритания и има статут на строяща се е третата поред АЕЦ „Хинкли Пойнт“, където се изграждат два блока по френски проект EPR. Обсъждат се също така планове за строителство на нови блокове на АЕЦ „Брадуел“ и „Сайзуел“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща