Бундестагът не е успял да приеме законопроекта за поправките в газовата директива на ЕС

Енергетика / Свят
3E news
757
article picture alt description

Немският парламент в нощта срещу петък не е успял да приеме закона, който регулира прилагането на поправките в газовата директива на ЕС за Германия.

„Гласуваха 133, а за вземането на решение се изискват 355 гласа. Парламентът при това положение не може да вземе решение...Свикано е ново заседание за петък, 8 ноември в 9 часа. Заседанието е закрито“, е заявил председателстващият, цитиран от международните агенции. Председателстващият при това не е уточнил, кога ще бъде разгледан въпросът. По правило при такива случаи обсъждането на въпроса се прехвърля за следващото заседание. Към настоящия момент обаче в дневния ред за заседанието в петък разглеждането на въпроса за приемането на поправките в газовата директива не присъства.

Законопроектът предвижда възможност за изключване от третия енергиен пакет за газопроводи от страни, които не са членки на ЕС при четири основания: ако първата точка на свързването на тръбите с мрежата на страните от ЕС се намира в Германия; ако газопроводът е построен до 23 май 2019 година; ако има обективни основания за такова изключване (амортизация на направените инвестиции, съображения за надеждност на снабдяването) или ако изключването няма да има негативен ефект върху конкуренцията или сигурността на енергоснабдяването на ЕС.

Правилата не се отнасят към „Северен поток“, тъй като газопроводът е положен до 23 май 2019 година. За новия газопровод „Северен поток 2“ новите мерки ще се прилагат за завършващата част на газопровода с дължина от 12 морски мили (необходимо е собствениците на този участък и доставчика на газ по него да са различни компании).
Според вестник Ханделсблат, „Газпром“ е основал дружество за този участък от 12 морски мили и по този начин ще бъде изпълнено изискването на третия енергиен пакет.
В четвъртък премиерът на Украйна Алексей Гончарук призова Германия да не подкрепи новият законопроект, който според него защитава „Северен поток 2“.
Поправките в европейската газовата директива, които се отнасят за морските газопроводи, влизащи в ЕС от трети страни бяха приети през месец май. Сред изискванията, освен разделянето на дейностите и това за установяване на конкурентни тарифи за пренос на газ и достъп до тръбата от трети страни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща