Атомната индустрия може да е ключова за икономическото възстановяване на Франция

Енергетика / Свят
3E news
434
article picture alt description

Поемането на ангажимент за изграждането на шест нови EPR реактора във Франция би било „ефективен стимул“ за възстановяването на икономиката на страната след коронавируса. Това посочва в позиция Френското общество за ядрена енергия (SFEN).

Програмата за поддръжка и инвестиции на държавната енергийна компания EDF предвижда инвестиции от 4 млрд. евро годишно за оптимизация на работата на съществуващите АЕЦ, но възстановяването след пандемията трябва да бъде подкрепено с изграждането на нов реактор, пишат от SFEN, се казва в публикация на специализираното издание world-nuclear-news.org.

Стартирането на програма за изграждане на нови атомни реактори ще бъде ефективно средство за икономическо и социално възстановяване от 2021 г., посочват от SFEN и добавят, че атомната индустрия е „готова да се мобилизира“ като част от тези усилия. Оттам се позоват на скорошно проучване на Deloitte във Франция, според което всяко евро, инвестирано в ядрена енергия, генерира 2,5 евро в останалата част от икономиката. Според анализа, до 2030 г. всеки тераватчас, произведен от ядрена енергия, ще допринесе 360 милиона евро за Брутния вътрешен продукт на страната, което е три пъти повече от приноса на вятърната енергия. Експертите посочват още, че през 2019 г. цените на електроенергията за домакинствата в Германия, която постепенно се отказва от ядрената енергия, са над 70% по-високи от тези във Франция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща