Анализатори очакват спадът при мощностите на въглища в Европа да продължи и през 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
485
article picture alt description

Европейските въглища са изправени пред поредна година на депресия, поради природния газ, който става все по-актуален за региона. Големите количества природен газ, заедно с политиките за чиста енергия намаляват търсенето на замърсяващите изкопаеми горива, коментира агенция Bloomberg.

Използването на въглищата в седем от европейските икономики през миналата година спадна до исторически нива, а референтната цена се оказа под натиск спадайки с една трета до 62 долара за тон. Перспективите за 2020 г. също са мрачни, като анализаторите от S&P Global Platts and Capital Economics прогнозират, че цените ще достигнат до 50 долара, която е най-ниската цена от четири години

Това е поредно доказателство за срива на икономиката, базирана на мощности за изгаряне на въглища, чиято цена за малко повече от година се срина от 100 долара на тон. Целта на Европа за постигане на нулеви въглеродни емисии до средата на века, заедно с  все по-евтините вятърна и слънчева енергия и намаляващите цени на газа сочат за очаквани драстични намаления по отношение на въглищата.

„Въпреки че през втората половина на 2019 г. производството на въглища спадна до най-ниските си нива през втората половина на 2020 г. се очаква да падне отново на годишна база, поради ниските цени на газа и стабилните цени на въглерода, заявява  анализаторът от сектора Joe Aldina от S&P Global Platts.

През повечето от последното десетилетие в Германия, която е най-голямата икономика в Европа  производството на въглища бе по-изгодно от това на газ. Тенденцията се обърна през миналата година, тъй като вносът на втечнен природен газ и по-топлото време оказаха натиск в посока надолу на цената на по-чистите горива, което стимулира и комуналните услуги да прехвърлят интереса си.

Пренасищането с природен газ, особено след газовата сделка между Русия и Украйна също се очаква да изиграе своята роля. Изграждането на друг директен маршрут към Европа чрез газопровода „Северен поток 2“ към Германия, въпреки наложените санкции от САЩ се очаква да приключи през тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща