Америка смята да спре „ценовата война“ на пазара на петрол

Енергетика / Свят
3E news
406
article picture alt description

Американските регулатори на нефтената промишленост смятат в петък да започнат обсъждане с ОПЕК ситуацията на пазара на петрол, за да спрат „ценовата война“, съобщава вестник Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.

„Американските регулатори на нефтената промишленост смятат да започнат преговори с ОПЕК в петък, които могат да помогнат да се установи примирие между трите нефтодобива, а вероятно и да се спре ценовата война между Русия и Саудитска Арабия“, пише вестникът. Източниците са съобщили, че в петък генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо може да проведе преговори с комисаря от Texas Railroad Commission (регулира петролния сектор в щата) Ryan Sitton.

В четвъртък вестникът, също позовавайки се на източници съобщи че Тексас обмисля въпросът за ограничаване на добива като отговор на мерките за спад на цените на горивото, коментира руската агенция Прайм. Днес, вестникът (Wall Street Journal), позовавайки се на официални представители на Саудитска Арабия отбелязва, че решението на САЩ за ограничаване на производството може да помогне на Русия да отбележи победа в тази ценова война и да насърчи страните към възобновяване на преговорите.

Цените на петрола от началото на месец март спаднаха почти два пъти в резултат на спада на търсенето на петрол, а също така и заради липсата на перспективи след 1 април по споразумението ОПЕК+.  Страните от обединението не успяха да постигнат съгласие по отношение на параметрите за ограничаване на добива на петрол. Русия настояваше за запазване на съществуващите условия, а Саудитска Арабия за допълнителни ограничения.

Впоследствие се появи съобщение, че Саудитска Арабия смята да изтика от основните пазари руския петрол, предлагайки огромни количества на по-ниска цена. Почти едновременно Саудитска Арабия съобщи за увеличаване на добива от април до 12,3 млн. барела на ден, което е с 300 хил. барела на ден повече от производствените мощности.

Малко по-рано днес председателят на руската компания „Роснефт“ Игор Сечин коментира в рамките на телевизионно предаване, че Русия не се занимава с дъмпинг на пазара на петрол. „Тъй като нашата ефективност може да е и по-висока“. „Ние виждаме намеса на редица политически фактори, а не икономика“, заяви Сечин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща