Американски инвеститори са изкупили около 50 % от новите емитирани облигации от „Газпром“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
845
article picture alt description

При новото 7-годишно емитиране на еврооблигации от „Газпром“ активно участие са взели чуждестранни инвеститори. Около 50 % от тях са придобили инвеститори от САЩ, сочат данните на „Газпромбанк“, която е сред организаторите на сделката.

„Газпром“ през миналата седмица затвори книжата за заявки за 7-годишни облигации за 1,25 млрд. долара и доходност от 5,15 %. Разплащанията по сделката се състояха на 11 февруари.

„Крайно трудно решение бе  в условията на запазващите се високи политически рискове да се тръгне към сделка, но емитирането бе безпрецедентно по редица параметри“, цитира Интерфакс думите на първия вицепрезидент на „Газпромбанк“ Денис Шулаков.

„Газпром“ за пръв път след двегодишно прекъсване от март 2017 г. емитира еврооблигации във формат 144А, деноминирани в щатски долари. С това емитиране компанията отвори пазара за еврооблигации за руски емитенти, тъй като от момента на въвеждането от САЩ на новите акции от април 2018 г. никой от Русия не е излизал на този пазар“, отбелязва банкерът.
Емитирането освен това е било  под  справедливата пазарна доходност (вторична крива на доходността) с  10 базисни пункта. За последната година, според оценката на синдиката от банките организатори това не е успял да осъществи нито един емитент в света при емитирането в щатски долари. Последните съпоставили сделки са били с премии от 20 и над тях базисни пункта (примерно суверенните еврооблигации на  Саудитска Арабия и Турция).

Участието на американските инвеститори е около 50 % от крайния обем, което е също безпрецедентно за последните години. Общото търсене по финалната цена достигна 3,5 млрд. долара, а общо по броя на заявките надхвърли 5 млрд. долара. Това са рекордни количества на търсене и предлагане от 2014 г. за руските корпорации“, казва още Шулаков.

В сделката по думите му са участвали над 300 инвеститори, като сред тях са водещи американски и европейски институционални имена. „Активността  на швейцарските инвеститори е наравно с руските (по 10 %), на континентална Европа – от порядъка на 21 %, включително 7 % от Германия и Австрия, англичаните - с  6 % , участие има и на азиатски инвеститори“, е казал още Шулаков.

„Газпром“ отново не само отвори пазара, но и фактически направи преоценка надолу на заемите си на вторичния пазар. Намерена е нова точка на баланс по отношение на интересите на инвеститорите и преди всичко за руския пазар“, смята още банкерът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща