Азербайджанската SOCAR обсъжда различни форми за участие в газификацията на Албания

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
848
article picture alt description

Азербайджанската държавна компания (SOCAR) обсъжда различни форми за участие в процеса за газификация в Албания, съобщава азербайджанската агенция Trend, позовавайки се председателя на компанията SOCAR Balkan Мурад Гайдаров. Преди седмица Гайдаров съобщи, че компанията  „започва детайлно технико-икономическо проучване с цел възможно участие на газоразпределителния пазар в България“.  

SOCAR Balkan и Albgaz подписаха през февруари 2018 г. писмо за намерения за предоставяне на услуги за инженерно проектиране в Албания. За осигуряване на доставките на газ през Южен газово коридор до  Албания ще бъде построен газопровод между албанските градове Фиери и Вльора. Предварителното проектиране на този газопровод ще бъде осъществено от компанията SOCAR Balkan. На практика по този начин SOCAR за пръв път ще предоставя услуги за инженерно проектиране за Балканите.

„Правителството на Албания утвърди резултатите от технико-икономическата обосновка на генералния план за газификация на страната. В близко бъдеще ще започне процес за избор на изпълнител.  SOCAR Balkan разглежда различни форми за участието си в този процес“, цитира агенцията думите на Гайдаров.

По думите му, компанията планира едновременно провеждане на детайлно инженерно проектиране на газопровод между градовете Фиери (компресорно станция на Трансадриатическия газопровод в Албания) и Вльора.

Говорейки за дейностите в рамките на подписаната с албанската компания Albgaz писма за намерения за предоставяне на услуги за инженерно проектиране, той отбелязва, че промяната на сроковете за провеждане на тези дейности по молба на албанската компания е предвид необходимостта първо да се избере изпълнител за изграждането на газопровода.


Албания е една от европейските страни, която в рамките на газопровода Южен газов коридор ще получава азербайджански природен газ.
Преди седмица председателят на SOCAR Balkan каза, че компанията проучва внимателно „концепцията за Балканския газов хъб, разработена съвместно от правителството на България и Европейската комисия. Освен това, след обръщение на премиера на България нашата компания започна проучване на техническите и търговски предпоставки за възможността ни за присъствието на газоразпределителния пазар в България. Сега започваме детайлно технико-икономическо проучване, което планираме да завършим в края на второто тримесечие на 2019 г.“.

Пускът на газопровода Южен газов коридор бе осъществен официално на 29 май 2018 г. в Баку. Това е един от приоритетните за ЕС газопроводи, част от който е Трансадриатическия газопровод (TAP), по който ще се транспортира азербайджански природен газ от Каспийския регион през Грузия и Турция  за Европа.


Газопроводът ТАР ще се захранва от природният газ, добиван в рамките на втория етап от разработката на азербайджанското газово находище „Шах Дениз“. Очаква се газопроводът ТАР да стартира през 2010 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща