Австрия залага на модела 100 % ВЕИ през 2030 г. и климатична неутралност през 2040 г.

Енергетика / Свят
3E news
2291
article picture alt description

Новото правителство на Австрия, формирано от консервативната Австрийска народна партия и партията на „Зелените“, представи преди дни правителствената програма - Regierungsprogramm 2020 – 2024, в която са заложени редица задачи в областта на климата и енергетиката. Ключовите моменти потвърждават намеренията, заложени още от  предния кабинет от 2018 г. в проекта за „Климат и енергийна стратегия“.

Новата програма предвижда, че до 2030 г. цялата потребявана електроенергия в страната да се произвежда на базата на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). За разширението на програмата предстои в Австрия да бъде приет специален закон за развитието на ВЕИ-  Erneuerbaren-Ausbau-Gesetz, сокр. EAG.

Базирайки се на Парижкото споразумение за климата, авторите на документа излагат и идеята за превръщането на Австрия в климатично неутрална страна. „Заедно можем да постигнем целта за неутрална за климата Австрия най-късно до 2040 г. и да станем пионер в опазването на климата в Европа. За нас това естествено означава, че ядрената енергия не е алтернатива, както и, че разчитаме само на възобновяеми енергийни източници. Климатичното преобразуване на всички сектори, в частност на енергийната система и инфраструктурата, отчита разходите за домакинствата и компаниите“, се казва в програмата.

Според авторите на документа, постигането на модела „100 % ВЕИ“ ще изисква допълнително производство от ВЕИ мощности в обем от 27 ТВтч годишно през 2030 г., в това число 11 ТВтч слънчеви и 10 ТВтч вятърни централи за производство на електроенергия. Преминаването към слънчева енергетика означава, че около 10 -11 ГВтч фотоволтаични мощности трябва да бъдат построени до 2030 година.

В Програмата е поставена задача за „оборудване на 1 милион покрива“ със слънчеви електроцентрали. В проектът за Климатична и енергийна стратегия за 2018 г. става въпрос за 100 хиляди слънчеви покрива.

Австрийците постепенно ще трябва да започнат да се отказват от изкопаеми горива и топлоснабдяване от тях (включително и от природен газ), като от 2025 година в новопостроените домове ще бъде забранено инсталирането и на газови котли. Газовите мрежи, използвани за топлоснабдяване няма да бъдат разширявани.
„Най-късно до 2040 година Австрия трябва да стане климатично неутрална страна, превръщайки се в една от първите в света“, се заявява в документа.

Програмата предвижда и повишаване на достъпността до обществен транспорт. В частност стойността на дневния билет за пътуване ще струва 1 евро в рамките на една община, а за 3 евро на ден ще може да се пътува с обществен транспорт в цялата страна.

В сектора на недвижимите имоти постепенно „стъпка по стъпка“ ще започне въвеждане на стандартите за здания с нулеви емисии.

Програмата на новото австрийско правителство: https://www.wienerzeitung.at/_em_daten/_wzo/2020/01/02/200102-1510_regierungsprogramm_2020_gesamt.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща