ICGB подписа ключови споразумения за строителството на газовия интерконектор Гърция-България

Енергетика / България
3E news
1584
article picture alt description

На среща на високо ниво бяха подписани Междуправителствено споразумение за уреждане на данъчния режим на газопровода, договор за заем от Европейската инвестиционна банка и други споразумения, с които се урежда цялостното финансиране на проекта, съобщиха от ICGB.

Днес по време на официална церемония  в присъствието на министрите на енергетиката на Гърция и България бяха подписани редица важни споразумения и договори по проекта IGB, които уреждат финансирането и потвърждават бизнес модела на проекта. Тяхното успешно финализиране е предпоставка за пълната мобилизация за строителство на газовия интерконектор.

По време на събитието българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос Хадзидакис положиха подписи под Междуправителствено споразумение между двете държави, с което се заявява трайна подкрепа за проекта и се стабилизира данъчния режим на газопровода за период от 25 години. Потвърждаваното на стабилен данъчен режим за целия период на експлоатация на газопровода IGB е част от финансовия модел на проекта и елемент от окончателния бизнес план. Основните условия на споразумението са одобрени от Министерския съвет на Република България и са потвърдени от гръцките данъчни власти, като предстои ратификация на документа.

 Под патронажа на двамата министри изпълнителните директори и акционерите на проектната компания ICGB подписаха редица важни споразумения и договори за потвърждаване на финансовата структура на IGB, както и за уреждане на отношенията с търговците на газ и с избраните изпълнители за строителство и доставка на тръби за целите на проекта. „Системните корпоративни и последователни усилия на екипа на ICGB, политическата воля на правителствата на България и Гърция и категоричната подкрепа на Европейската комисия спомогнаха за финализиране на ключовите документи, които бяха подписани днес. Те уреждат модела на функциониране на газопровода и позволяват напредък в провеждането на строителните дейности“, отбелязаха изпълнителните директори на проектната компания Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Те подчертаха значимостта на проекта за реалната диверсификация на доставки на газ и заявиха, че успешната реализация на IGB ще открие нови възможности пред енергийните пазари в региона.

Двамата положиха подписи под договора за реципрочен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 109 млн. евро. Заемът ще бъде усвоен от БЕХ и е обезпечен с държавна гаранция. Потвърждаването на финансовата структура на IGB позволява на проектната компания да активира и договорите за доставка на линейни тръби и за проектиране, доставки и строителство на интерконектора. Договорите с избраните изпълнителни – гръцките компании Corinth Pipework Industries S.A. и АVAX S.A., също бяха подписани в рамките на посещението на министър Хадзидакис.

По време на официалната церемония бяха подписани и обвързващи договори за пренос на газ с търговците, резервирали капацитет от газопровода. В рамките на дългосрочен ангажимент, с компаниите „Булгаргаз“, DEPA S.A. и Edison се уговорят услугите по пренос на газ, в това число газ през Южния газов коридор, към българския пазар. Реалният пренос ще започне след въвеждане на газопровода IGB в търговска експлоатация, като планираният срок за това е края на 2020 г., което съвпада с графика за въвеждането в експлоатация на ТАП.

Акционерите в проектната компания БЕХ и IGI Poseidon положиха подписи под актуализирано акционерно споразумение, с което се приема окончателният бизнес план на IGB , както и окончателния бюджет за строителството на газовата връзка. Бе подписано и решение на Общото събрание на ICGB, с което се одобрява увеличението на капитала на проектната компания с 42 400 000 евро. Беше обявено, че Съветът на директорите на компанията е преизбран с мандат от 3 години, като е гласувано доверие на двамата изпълнителни директори за управление на компанията през периода на строителство и въвеждане в експлоатация на газопровода.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща