COVID-19 вдигна цените на повечето храни на едро

Миналата година беше изключително трудна и блокира работата на много пазарни субекти, но Софийската стокова борса /ССБ/ успя да запази темпа на работата и висок общ оборот, каза на пресконференция Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ

Икономика / България
3E news
822
article picture alt description

Спирането на различни бизнеси заради пандемията се отрази не толкова на обемите на търговия по света, а най-вече на цените на стоките. През 2020 година на Софийската стокова борса /ССБ/ се сключиха сделки за 446.2 млн. лева, а през 2019 година оборотът е бил 445.77 млн. лева или с 500 000 лева повече. Това каза пред журналисти в БТА Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ и отчете дейността на борсата за миналата година.

2020 година беше изключително трудна и блокира работата на много пазарни субекти, но ССБ успя да запази темпа на работата и висок общ оборот, подчерта Васил Симов.

Той обясни, че през 2020 година е отчетен срив на цената на дизела на едро с 40 процента и с 20 процента на цената на бензина. Това е основата причина ССБ да приключи 2020 година с този оборот - иначе обемите на търговия на борсата са два пъти по-големи отколкото през 2019 година, посочи Симов. На пазара у нас не се стигана да резкия спад на цената на петрола през април, както стана на световните пазари, добави той.

Движението на цената на слънчогледовото олио на борсата в Ротердам се повиши през миналата година с 32 процента, а в България за същия период олиото поскъпна с 23 процента на едро, каза Симов.

Цената на захарта през миналата година се вдигна с 10 - 11 процента по света - рядко е имало година с такъв относително по-голям скок. В нашата страна цената на захарта се повиши с 6 процента през 2020 година. Изключения от обшия тренд на цените на хранителните стоки е тази на ориза, тя падна от 1.60 до 1.50 лева за килограм на едро, каза още Васил Симов.

Брашното в България не поскъпна много през 2020 година - само 6 процента, въпреки че се говореше за увредени посеви и за висока цена на зърното, каза Симов.

На ССБ през миналата година имаше малко сделки за зърно, но цената се вдигна от 300 лева за тон до 400 - 410 лева без данъци в края на годината.

Цената на пшеницата в Русия, която е сред най-големите производители на тази стока, се повиши през миналата година от 217 на 300 долара за тон. В Украйна цената на пшеницата се повиши от 214 на 265 долара за тон, без данъци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща