25 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието, маските са задължителни от събота

Икономика / България
3E news
780
article picture alt description

25 са новите случаи на COVID-19 за денонощието, 379 е общият брой на заразените. Това съобщи тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг на оперативния щаб. 113 са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието, продължи председателят на оперативния щаб. Той съобщи, че има една нова област, в която е установена зараза и това е Силистра.

Общо изписани са 17 души, които са с две отирцателни проби за COVID-19.  Общо 18 лица от медицинския персонал са заразени с COVID-19, стана още ясно от думите на председателя на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Новите случаи са в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Поставяне на маски на обществени места

"Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни", заяви ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота. "Маски има - достъпни са. Но, да може би това не е масово. В моята квартална аптека има маски, закупих си за 3,50 лева", заяви Мутафчийски.

"Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е "обществено място", посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Наблюдаваме тенденциите. Когато се говори за коронавируса в България, фокусът се измества в медийните репортажи. В другите страни проблемите са много сериозни, там фокусът е друг. Тази епидемия ни изправя всичките пред много големи предизвикателства. Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания от граждани за по-строги мерки", каза още Мутафчийски.

33 000 опаковки хинин има само във ВМА. Те са дарени от Софарма. Предстои производството на хлорикин в България, подчерта ген.-майор Мутафчийски.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща