23 дни протести и София под блокада

Имаше опит за блокада на магистрала Тракия

Икономика / България
3E news
318
article picture alt description

Трето денонощие София под блокада. Въпреки опитите на полиция и община да накарат протестиращите да махнат палатките от „Орлов мост”, лагерът там остава. Тази сутрин там се стигна и до напрежение, завършило с арест. Междувременно стотици коли опитаха да блокират магистрала „Тракия”. Протестиращите традиционно се събраха на площад "Независимост" преди 19 часа, а около 21 часа тръгнаха на традиционното си шествие. В петъчната вечер протестиращите избраха по-кратък маршрут. През изминалите вечери те минаха през централните софийски булеварди, а тази вечер те решиха директно да достигнат до "Орлов мост", където се сляха с останалите протестиращи в другия палатков лагер. Традиционно те се разпръскваха на различни лъчове и блокираха ключови булеварди. И в петъчнхата вечер беше блокирано кръстовището между булевардите "България" и "Фритьоф Нансен".

Протестиращите блокираха "Орлов мост" за трета поредна вечер. За движение са затворени булевардите „Цариградско шосе”, както и „Евлоги и Христо Георгиеви”. Пропускат се само линейки. На място има засилено полицейско присъствие. Малко преди 22 часа от трибуната съобщиха, че протестиращ е бил задържан зад БНТ. Малко по-късно стана ясно, че той е бил освободен.

Стигна се и до ескалация на напрежението, след като мъж опита да се качи на трибуната. Протестиращите го обвиниха, че е провокатор и че е пиян. Той заяви, че не може да се прибере в дома си и това го е ядосало.

По-рано пред Министерски съвет представителите на т.нар. „Отровно трио” дадоха кратък брифинг, на който обясниха защо според тях кабинетът Борисов не подава оставка. Според тях причините са сделки и икономически интереси.

Заявката на протестиращите са палатковите лагери в центъра на София да останат, докато не се получат дългоочакваните оставки. В четвъртък около 21 часа започна и превърналото се в традиционно шествие, като протестиращите стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другия палатков лагер. Оттам те се разделиха на няколко лъча и блокираха други важни кръстовища в София.

Равносметката от всичко това -  второ денонощие задръствания и тапи по ключови участъци в столицата.

От рано сутринта колони от автомобили и засилен трафик по алея „Яворов”. Градският транспорт и днес се движи с променено разписание. От столичното предприятие „Социален патронаж” започват кампания за помощ на възрастни, болни и трудноподвижни хора. За да не излизат те навън, служители на общината ще им пазаруват хранителни стоки и лекарства. За всички останали в столицата остават алтернативните маршрути, за да не попадат в транспортни тапи.

Протестиращи се заканиха да блокират напълно пътя към Черноморието. Към 19 часа обаче АМ „Тракия” в района на пътния възел за Стара Загора и Хасково остана отворена. На три километра от него, на изхода на Стара Загора, полиция блокира достъпа на протестиращите до скоростния път. Служителите на реда не носиха специални униформи в знак на добра воля. Имаше и остри пререкания, тъй като протестиращите искаха да стигнат пеш до магистралата.  Те не бяха допуснати, тъй като в петък се очаква засилен трафик и може да се стигне до произшествие, такива бяха аргументите на полицията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща