Рекордно ниска цена от 36.55 лв./МВтч бе постигната в рамките на търговията „ден напред“ на газовата борса

Енергетика / България
3E news
516
article picture alt description

Нова рекордно ниска цена при търговията „ден напред“ бе постигната на газовата борса, сочат данните от платформата.

В рамките на търговията „ден напред“ на платформата на „Газов хъб Балкан“ изтъргуваният природен газ е в обем от 1300 MWh с ден за доставка 14 февруари 2020 г. при цена от  36.55 лв. за MWh. Това е спад (минус) от 1.75 % спрямо стойността от предходния ден - 37.20 лв. за MWh, сочат данните от търговията. Тогава бе постигнато понижение в цената от  5.58 % (39.40 лв./MWh), спрямо изтъргуваното количество от 3200 MWh с ден за доставка 12 февруари.

Референтната цена е 39.36 лв. за MWh.

В резултат на „Газов хъб Балкан“ и на неговите участници включително и „Топлофикация София“ имаме нова референтна цена, която е пазарно ориентирана на базата на ценообразуващи фактори, съизмерими с ликвидните европейски борси, коментират експерти.

Купувач, според неофициална информация е „Топлофикация София“, а доставчик частната българска компания ЕНЕРГИКО ЕООД,, която е първата и все още единствена международна компания приела втечнен природен газ на съществуващия терминала в Гърция - Ревитуса миналата година на 31 август. 

При търговията „в рамките на деня“, за разлика от предишните дни към 17 часа на 13 февруари няма регистрирани сделки. Последната търговия в този сегмент е от 12 февруари – 50 MWh при цена от 37.00 лв. за MWh. Референтната цена в сегмента е 39.36 лв. за MWh.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща