Цените на индустриалния ток обсъжда днес на извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1023
article picture alt description

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание във вторник, 8 януари, в Гранитна зала на Министерския съвет. Заседанието е по искане на синдикатите и ще разисква цените на електроенергията на свободния пазар.

В декларация до правителството в края на декември КНСБ изрази тревога от поскъпването на цените на тока за индустрията и предложи приемане на спешен комплекс от мерки за защита на населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимата. Работодателите от своя страна също предупредиха за поскъпване на основни стоки заради по-високите цени на електроенергията.

Цените на електроенергията на свободния пазар бяха в основата и на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с бизнеса и представители от българския енергиен сектор. В рамките на дискусията в министерството от БНЕБ информираха, че средната цена в сегмента „Пазар Ден напред“ от началото на годината е било за страната ни около 40 евро, при 45 евро в Румъния, 50 евро в Унгария и 60 евро в Гърция.
Цената на електроенергията на борсата бе разисквана и в рамките на комисията по енергетика към Народното събрание

 Заседанието на тристранката днес е свикано съгласно чл. 9, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, във връзка с получена декларация от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) с искане за провеждане на извънредно заседание на Съвета, на което да се обсъдят теми от енергийния сектор, уточняват от правителствения пресцентър.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща