С 40 млн. лв. еврофинансиране София ще подменя печките на дърва при бедните домакинства

Продължава обновяването на автобусния парк в столицата

Климат / България
Георги Велев
3579
article picture alt description

Около 15 000 домакинства в София се очаква да подменят отоплението си и да преминат към по-еколично чисти горива като ток, парно, природен газ или пелети. За целта е и подготвен проект с европейско финансиране на стойност 40 млн. лв. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова в свое интервю пред в. „24 часа“. Според кмета проблемът със замърсяването няма да се разреши само със законодателни инициативи. Именно затова Столична община е подготвила проекти за подмяна на отоплителните инсталации на домакинствата на твърдо битово гориво с ток, парно, газ или пелети.

Отделно общината има и друг проект за преминаването към по-екологично отопление на своите граждани. Този проект засяга 5000 домакинства, обясни Фандъкова. По думите ѝ в рамките на следващите две-три години общината планира да подмени печките на дърва на близо 1/3 от 55 000 домакинства с нови, по-ефективни и екологични начини за отопление. „Това са семейства, които нямат възможност за подобна инвестиция. Подготвят се заявленията, които хората ще трябва да попълнят“, обясни Фандъкова.

Кметът благодари на парламента и екоминистерството за приетите промени за стандарти за въглищата и дървата, които се явяват и най-сериозните замърсители на въздуха в София. „Поисках и инкриминиране на горенето на отпадъци. Правим проверки в кварталите, но само административните мерки не дават резултат. Поискахме и екостикери за колите, което ще позволи да въвеждаме ограничение на движението в определени участъци при голямо замърсяване.“, припомни Фандъкова.

Сериозни инвестиции прави Общината и в градския транспорт като те също са насочени към подобряване чистотата на въздуха. „Новите автобуси са с най-високите екостандарти. Надяваме се да привлечем повече хора да ползват градския транспорт. Пуснахме първите 20 електробуса, а преди дни и още 30 нови автобуса. Тази година ще доставим 112 автобуса и 90% от линиите ще са с обновени транспортни средства. Институциите и гражданите разбрахме, че трябва да работим заедно, за да има резултати.“, добави Фандъкова.

Най-големият и най-важен обект на Столична община е пускането на първите 8 станции и 8 км трасе от третата метролиния. Доставени са 20 нови метровлака. Ще купим още 10 и ще модернизираме 12 от старите. Това са сериозни инвестиции, с които ще осигурим влакове за следващите участъци, за да може повече хора да ползват най-удобния, бърз и екологичен транспорт. Ремонтираме и улиците и булевардите по трасето на новата линия. Ще обновим ул. “Житница”, която беше в много лошо състояние, обясни още Фандъкова.

По думите ѝ проектът за метрото е ценен не само за транспорта, но и за промяната на София. Планираме реконструкция на 15 булеварда и 38 млн. лв. за ремонт на квартални улици, припомни кмета. 

Важни са и инвестициите в децата, образованието им и възможностите за игра. Затова тази година строим 15 детски градини, модернизираме 26 училища и детски градини и правим нови детски площадки във всички райони, добави Фандъкова в началото на година, в която ще има местни избори.

Очаква се тази година трябва да приключи реконструкцията на Западния парк. Ще продължи обновяването на Северния парк, Борисовата градина и парк “Дружба”.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща