Средно 1 159 лева годишно пести семейство, което се топли с газ, вместо с ток

281 милиона лева са икономиите на газифицираните клиенти на Овергаз през 2018

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
907
article picture alt description

281 милиона лева от разходите си за енергия са спестили клиентите на „Овергаз Мрежи” през 2018 година. Икономията е изчислена като са сравнени разходите на битовите и стопански потребители за природен газ и алтернативни енергоносители. Болниците, училищата, детските градини и търговските обекти, заменили неекологичните горива със синьото гориво, са реализирали обща икономия в размер на 247 милиона лева. Например, търговско-складова база с офиси e спестила над 19 000 лева през миналата година, като е използвала газ, а не ток.

 

Семействата, които са избрали природния газ за отопление, готвене и подгряване на вода, са намалили разходите си с общо 34 милиона лева за миналата година. Изчисленията показват, че за 2018 година всяко домакинство средно е похарчило с 1 159 лева по-малко за енергия, като е заменило електроенергията със синьо гориво. Битовите клиенти сами могат да проверят каква би била тяхната годишна консумация с помощта на специално разработен от експерти на Овергаз енергиен калкулатор на сайта gas.overgas.bg*.

 

С програмата DESIREE Gas конкурентните предимства на газа се увеличават. Проектът осигурява 30 % безвъзмездно финансиране от първоначалната инвестиция и покрива 100 % от таксата за присъединяване. С финансовата помощ намалява срокът за възвръщане на първоначалната инвестиция средно с 1 година.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща