Работодателите искат равно разпределение осигурителни вноски между работодател и работник

Икономика / България
Галина Александрова
1426
article picture alt description

Работодателите предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Това съобщи днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България / АИКБ/ Васил Велев, цитиран от БТА.
 
По-рано днес, на пресконференция в БТА, работодателите посочиха сред приоритетите си за тази година промяна за равно разпределение - петдесет на петдесет на сто /вместо досегашните 60 към 40 на сто/, между работодател и работник на дължимите осигурителни вноски и включване в трудовите и служебните договори на всички осигурителни и данъчни разходи на работодателя за съответния работник или служител и отчитането им за статистически цели в брутния размер на средната заплата. За да не се промени нетният доход на работещите, ако се увеличи осигурителната тежест, бизнесът ще поеме ангажимент за увеличение на заплатите, допълни Велев в отговор на въпрос.
     
Той информира, че това предложение предстои да се консултира със синдикатите.
     
Подобна реформа успешно е направена в Румъния и отдавна се прилага в Македония, допълни Велев. Той посочи, че по този начин ще се внесе повече прозрачност и съпоставимост. Велев изтъкна, че този подход няма да повиши доходите на хората, което ще стане през повече и по-добра работа.
     
На очакваната от работодателите среща с премиера Бойко Борисов заради високите цени на тока от Асоциацията напомниха, че към цените в сегмента "Ден напред" се прибавя и добавката "Задължение към обществото". Затова се предлага тя да не се включва в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета. Тогава ще има съпоставимост на цените и компенсиране на увеличението им, каза Велев. Той съобщи, че предприятията вече са получили двойно увеличение на сметките за ток за декември спрямо същия месец на предходната година. В средния случай увеличените разходи за електрическа енергия спрямо общия размер на изплатените заплати са между 10 и 15 на сто, допълни той и изтъкна, че увеличената цена на тока"изяжда" възможността за увеличението на доходи и даже може да доведе до намаляването им.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща