Повече жени в ИТ сектора? Ето къде са новите възможности

Броят на дамите, заемащи технически длъжности в ИТ индустрията остава недостатъчен, но има все повече примери и успешни истории, които дават оптимизъм за промяна

Икономика / България
Галина Александрова
3303
article picture alt description

Жените все още са малцинство в ИТ компаниите у нас и по света. Въпреки това нарастват възможностите за развитие и срещаме много реални примери, които показват, че прогресът на нежния пол в тази сфера се случва, особено в аутсорсинга на софтуерна поддръжка. Там жените имат успехи дори без нуждата от предходен опит или техническо образование, показва анализ на Tek Experts.   

На базата на различни проучвания по темата, България често се гордее, че е сред водещите страни в Европа и света по брой на жените в ИТ. По данни на Европейския парламент от март 2018 г., едва 9% от софтуерните разработчици и 19% от мениджърите в тази област са жени. Страната ни изглежда се справя доста добре – проучване на Евростат за 2017 г. показва, че жените са 34% от заетите в ИТ сектора. Според Индекса на жените в ИТ за 2018 г., дамите в тази сфера у нас са около 30%, което нарежда страната ни на 19-то място сред общо 41 държави, взели участие в изследването. Всички данни сочат, че жените все още са недостатъчно в технологичната и ИТ индустрията. Къде са възможностите за промяна на ситуацията?  

Стъкленият таван и склонността на жените да се подценяват

Обикновено дамите нямат самочувствието да си поискат онова, което смятат, че им се полага, да преговарят за повишение, по-добри условия или допълнителни придобивки. Те често са склонни да подценяват постиженията си, а когато взимат кариерни решения, обичайно  избират хуманитарни професии за сметка на точните науки в областта на STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Жените са склонни да потискат стремежа си към лидерство –  обикновено се стремят към баланс, стараят се да са добри екипни играчи и да избягват конфликти и конфронтация на работното място. Също така, служителките от нежния пол са по-умерени в поведението си, по-скромни и избягват риска, който обикновено е свързан със заемането на по-ръководни позиции. Говори се и за „стъклен таван“, който спира развитието им към мениджърските постове.

Непланираният успех на жените в ИТ аутсорсинг сектора     

По данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции от началото на 2018 г., две трети от заетите в аутсорсинг сектора в България са жени. Броят на дамите в големите компании за изнесена софтуерна и техническа поддръжка също е доста висок. В екипа на Тек Експъртс например, дамите са цели 40%, а също и две трети от състава на висшето ръководство на компанията. Как се постига това? Има ли неподозирани възможности, които жените започват да откриват? Лидерите в този сектор предлагат разнообразни шансове за кариерно развитие на дамите, без изрична нужда от образователна степен в ИТ или друга техническа специалност или предишен професионален опит в сферата на техническата поддръжка. Аутсорсинг компанията, която вече има 800 служители в софийския си офис и оперира в 8 локации в Европа, Азия, Африка и Централна Америка, има специално разработена обучителна програма, която дава шанс на жените да се развиват успешно в ИТ сектора, без непременно да са правили планове в тази насока.  

Мишел е в екипа на Тек Експъртс от две години. Учила е туризъм и няма подходящ опит преди да се присъедини към аутсорсинг компанията. Освен че е запален геймър в свободното си време, тя вярва, че ИТ е бъдещето и че в тази сфера има много възможности. След около година като рецепционист, тя се мести в Reporting екипа, където за кратко време научава много за процесите и начина на работа в компанията. След шест месеца е повишена на инженерна позиция в един от ключовите екипи, а после става старши бизнес консултант. „Имам още много да уча, но вярвам, че зависи лично от мен да постигна всичко, което искам. Тук често се шегуваме, че работата ни не е ядрена физика. Най-важно е да имаш амбицията, желанието да направиш допълнително усилие и да даваш възможно най-доброто на клиента – това няма общо с пола и няма как да остане незабелязано“, казва тя. Мотивира я да вижда, че хората около нея си вършат работата както трябва – така и тя започва да се старае повече и постига по-добри резултати.

Бившата детска учителка Йоана не е имала планове за кариера в ИТ сектора. Научава за компанията за софтуерна и техническа поддръжка от приятелката си Мишел и решава да опита. Любопитна е, иска да учи и да приема нови предизвикателства. Това, което я грабва от самото начало е приятелската атмосфера и непринудената комуникация в компанията, както и личният подход на мениджърите към всеки служител. Година по-късно е поканена да се присъедини към екип, който работи по нов проект. Колебае се, тъй като се чувства неуверена и се съмнява, че има нужния опит за новата роля, но приема. Неочаквано, около година по-късно един ден й предлагат да замине за офиса на Тек Експъртс в Ханой, Виетнам, където да проведе обучение. „Стоях на място и не можех да реагирам“, казва тя. „Но в следващия момент си казах – след като толкова много хора вярват, че мога да се справя, значи е време най-накрая и аз да повярвам в себе си“. Доверието към нея й дава самочувствието, което не й достига и тя се впуска в предизвикателството, което й носи ценен опит и неповторимо изживяване.      

Гергана е в екипа на Тек Експъртс от две години и половина. Има техническо образование, но никаква идея какъв път да поеме след като завършва университета. Резултатите й много бързо са забелязани и тя е повишена два пъти докато стане Delivery Manager. „Тук нещата се случват доста бързо, за разлика от конкурентни компании в ИТ аутсорсинг сектора, където по повече от три години младите специалисти нямат развитие като позиция и отговорности. Противно на битуващото схващане, жените имат амбиция и могат да бъдат лидери. Важното е да намериш компания, която оценява желанието ти да се развиваш, твоята упоритост и гъвкавост и където няма значение дали си мъж или жена.“

Натали е енергична и усмихната млада дама с юридическо образование. След 10 години в Германия, се връща в България и започва работа в адвокатска кантора. Стига обаче до момент, когато търси коренна промяна. Научава за Тек Експъртс и става част от екипа през март 2018 г. В началото е Мениджър „Критични ситуации“ – предизвикателна роля, в която непрекъснато търси баланс между клиентите и екипите в компанията. Като жена тя се оказва отличен „миротворец“ и дипломатичните й умения се оценяват. След пет месеца е повишена до ръководител смяна, като вече следи работата на много хора. Най-много й помага подкрепата на мениджърите й. В началото на декември става мениджър на екип. „Съветът ми към жените, които се колебаят дали да се развиват професионално в сферата на ИТ, е да не правят компромиси и да търсят работа, която им носи истинско удовлетворение. Има неограничени възможности, ако си решен да се развиваш. Трябва да си мотивиран и последователен и можеш да постигнеш всичко, което си наумиш“, споделя тя.   

Все повече жени преодоляват предизвикателствата на половото неравенство и успяват в ИТ сектора – упоритостта и увереността в собствените им умения и способности се оказват ключови за това. За компаниите е време да преосмислят ситуацията и да изместят фокуса към индивидуалните качества на всеки служител, към представянето и резултатите му и да загърбят стереотипите.     

Tek Experts предлага бизнес решения и ИТ поддръжка за компании от цял свят и предоставя висококачествени услуги от мотивиран и професионален екип от служители. Компанията се гордее с това, че осигурява на своите партньори най-добрите условия за развитието на техния бизнес. Опитът и професионална компетентност на служителите позволяват на клиентите на Tek Experts да съсредоточат вниманието си върху основните си цели, да разширят предлагания асортимент от услуги и ефективно да задоволяват потребностите на своите контрагенти и крайните потребители на услугите им. Предметът на дейност на компанията включва софтуерна поддръжка, обучение и образование, поддръжка на продажбите и разработка на приложения.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща