Петкова: България ще ползва въглищните си ТЕЦ, те са важни за енергийната ни сигурност

Енергетика / България
3E news
982
article picture alt description

България ще ползва мощностите на въглищните си централи, те са важни за енергийната и националната ни сигурност. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутати от БСП относно политиката на Министерство на енергетиката за бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България, предаде Агенция „Фокус“. "Секторът „енергетика“ е много важен и ние в годините сме доказали, че когато става дума за енергетика, когато става дума за важни неща, които са свързани с енергийната ни сигурност, респективно с нашата нациоална сигурност, всички ние съумяваме да намерим сили и да обединим усилията си, за да може да вземем най-доброто и разумно решение за България“, каза още министърът.

Петкова отчете, че в енергетиката не става дума за политики за ден, два или година. „Това са политики, които касаят цялото наше общество, гражданите и бизнеса и това са решения, които трябва да вземаме заедно. Неслучайно и Законът за енергетиката ясно е посочил как се взимат решенията в областта на енергетиката. На практика държавната политика в този сектор се определя съвместно от Народното събрание и от Министерски съвет“, каза тя.

Според нея темата на питането е важна и навременно поставена. „В момента сме в ситуация, в която трябва да вземем важно решение за българската енергетика. От една страна България като държава членка на ЕС разбира се, следва политиките, приоритетите на ЕС в областта на енергетиката и това няма как да не бъде така. Всички ние знаем каква е трайната визия и политика на ЕС в областта на енергетиката, каква е борбата с климатичните промени и всъщност какъв дял в тази борба се определя на сектор „Енергетика“ в рамките на всички държави членки на ЕС. България е съпричастна с всички тези приоритети на ЕС, от друга страна стои много важният въпрос с енергийната сигурност на страната, свързан с нашите географски дадености, като структуриране на електроенергийната система на нашата страна. Тук вече възниква въпросът, че трябва да намерим баланса между европейските политики в областта на енергетиката и нашите национални интереси“, коментира Петкова.
„Въглищните централи за България са изключително важни базови мощности. 40 % от електрическата енергия на страната се гарантира именно от този тип производители на електрическа енергия. През зимата този процент достига 60 %. Ние не можем да вземем лесно решение в тази посока. Затова и правителство и аз като министър на енергетиката в рамките на Съвета по енергетика, които се провеждат в ЕК винаги сме отстоявали позицията, съгласно която ние казваме много ясно и категорично – да, България подкрепя този целия стремеж към производство на чиста енергия, нисковъглеродна икономика, но този преход трябва да бъде плавен, справедлив и съобразен с националната специфика на всяка една държава членка“, допълни министърът.

Тя посочи, че цялата концепция много ясно е посочена в интегрирания план „Климат, енергетика“, който е трябвало да бъде разработен докрая на тази година и изпратен в ЕК. „Това е един много важен стратегически документ. Той касае периода 2020 г-2030 г. с хоризонт до 2050 г., но целите, които са заложени в него са ясно дефинирани до 2030 г. В този интегриран план „Климат, енергетика“ нашата ясна заявка и позиция пред ЕК е, че България ще ползва тези мощности, тъй като те са изключително важни за нашата енергийна, национална сигурност и не на последно място за конкурентоспособността на българската икономика“, допълни още министър Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че всичко това се случва и ще се случва в стриктно спазване на европейското и националното законодателство в областта на опазването на околната среда. „Тук компромиси не може да има, защото наистина става дума за живота, за здравето на хората, а за всички нас това е най-важно“, уточни още министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща