Министър Петкова отхвърли възможността за мораториум върху сметките за ток

Очаква се до средата на месец юни да бъдат възстановени на потребителите надвзетите суми за природен газ

Енергетика / България
3E news
1117
article picture alt description

Събираемостта на електроразпределителните и електроснабдителните дружества по сметките за ток е спаднала с 2 процента, което означава, че българските граждани са отговорни. Около 20 % са се възползвали от удължаването на сроковете. Това съобщи в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Припомняме, че в закона за извънредното положение във връзка с кризата заради разпространението на коронавируса бе предвидено удължаване на срока за плащането на сметките за електроенергия с двадесет дни.

В отговор на въпрос дали ако пандемията продължи ще бъде наложен мораториум върху сметките, министър Петкова заяви, че ако са получат нови затруднения сроковете за плащания ще бъдат отново удължени. Припомняме, че министърът на няколко пъти вече обяснява, че обявяването на мораториум не е решение, тъй като в един момент все ще се стигне до плащане на сметките за ток, а тогава ще са се натрупали няколко и това ще затрудни потребителите повече отколкото ако плащат регулярно задълженията си и се възползват от удължаването на сроковете.

Виждате колко предложения направи правителството, каза министърът като допълни, че предложените сега мерки са адекватни и „смятам, че няма да се стигне до подобна ситуация“, заяви тя. „Цените на електроенергията за бита се определят от регулатора и не знам за какъв мораториум може да говорим“, каза Петкова.

Министърът съобщи също така, че потреблението на електроенергия е спаднало малко – 150-200 МВт, а част от спада на потреблението от индустрията се компенсира от по-високото такова от домакинствата.

В отговор на въпрос, свързан с очакванията на бившия омбудсман Мая Манолова за повишаване на цените на тока от месец май, тъй като във Фонд сигурност на електроенергийната система  (ФСЕС) няма да се съберат необходимите средства, министър Петкова бе категорична, че няма такова нещо. Тя обясни, че във ФСЕС се събират средствата от емисиите, които преди бяха 25 евро за тон, а сега са към 16-17 евро и наистина парите ще са по-малко.

Министър Теменужка Петкова съобщи също така, че се очаква до средата на месец юни потребителите на топлинна енергия, които плащат на месечна база да получат първото възстановяване от надвзетите средства за природен газ. Както е известно във вторник на второ четене парламентът прие допълнението в Закона за енергетиката, който предвижда реда и начина на възстановяването на потребителите на надвзетите средства за природен газ.

Предстои в рамките на един месец енергийният регулатор да направи съответните изчисления , следва подписване на споразумение между „Булгаргаз“ и топлофикационните дружества и крайните снабдители на природен газ. Дружествата ще направят своите преизчисления и по съответния ред ще се стигне и до възстановяването на потребителите.

Петкова отхвърли също така категорично обвиненията на бизнеса в опит за отклоняване на сумата от 45 млн. лв., заради което поискаха оставката й. „Дори не искам да го коментирам“, кама министърът, като допусна, че до тях вероятно е достигнала погрешна информация. За пореден път енергийният министър обясни също така, че преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ са започнали през миналата година, заради условието в антимонополното дело,  (ЕК/Газпром), че преговори може да стартират тогава, когато цената на синьото гориво по дългосрочния договор надвишава цената на газа на европейските газови хъбове.

По думите на министъра на енергетиката работата по трасето на “Балкански поток” върви с опит за спазване на предварителния график. “На първо място е защитата на здравето и живота на хората”, каза Петкова. Тя бе категорична, че ТЕЦ-овете и мините в комплекса “Марица Изток” работят в съответствие с обстановката в страната и енергийната ни система е достатъчно добре защитена.

Още по темата:

Депутатите приеха на второ четене допълнението в Закона за енергетиката

Електроснабдяването – по-важно от всякога! Каква е ролята на потребителите в осигуряването му?

Депутатите защитиха и сектора за комунални услуги от ударите на популизма

Отлагането на плащанията на сметките - риск за енергийната система и проблем за домакинските бюджети

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща