Мартин Владимиров: Решението за строеж на VII блок и закупуване на още изтребители F-16 са опит да се успокоят американските партньори

Антон Иванов: Все още е неясна идеята какво ще строим на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика / България
3E news
1015
article picture alt description

"На площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" има издадени документи, които касаят точно определена технология - водоводен реактор под налягане, който е 1000 мегавата. За това са издадени документите. Ако има друга идея за друг тип технология, трябва да започнем отначало". Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов - бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". Той определи идеята за построяване на 7-и реактор на АЕЦ-а като твърде неясна и сурова.

"Не е ясно какво искаме да направим. Диверсификацията в ядрения сектор се търси основно чрез диверсификация на гориво. АЕЦ "Козлодуй" работи в тази посока и по отношение на съществуващите блокове, т.е. ние ще я постигнем и със сега работещите блокове, няма нужда да изграждаме друг блок, който да бъде диверсифициран", обясни Иванов.

Според енергийния експерт Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, решението за строеж на 7-и блок на "Козлодуй", заедно с новината за обмисляне на закупуване на още 8 изтребителя Ф-16, е пореден опит да се успокоят американските партньори, че България, въпреки че участва в два руски мегапроекта - "Белене" и "Турски поток", остава стратегически партньор на САЩ:

"Начинът, по който се сервират на публиката, е смешен. Подценява се потенциалът на експертната част от публиката, както и потенциалът на политиците в Брюксел и Вашингтон да разберат какви са истинските намерения на правителството - стратегически погледнато в енергийния отрасъл, и какви са реалните действия. Няма последователност във вземането на решенията в енергетиката, нито показват готовност България реално да се обвърже с процеса на диверсификация - както в газовия сектор, така и в ядрения. 

Според него действията на управляващите показват, че България продължава да е изключително зависима от Русия и не иска да променя тази зависимост. 

Той цитира изследвания на ЦИД, според които България няма нужда от нова ядрена мощност до 2050-а година, когато се очаква да бъдат изведени от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй". Владимиров беше категоричен, че дори и да спрат работа въглищните централи, енергийната система на страната е стабилна.  

Според Антон Иванов най-малко 10 години са необходими, за да мине този проект през целия процес - от обосноваване пред партньорите на България в ЕС до изграждането му:

"Говорим за нещо, което би се случило 2030-а година, в най-добрия случай, докогато поне две правителства ще трябва да потвърдят и да работят в посока, която е заложена сега".

Той изрази скептицизъм по отношение на проекта за АЕЦ "Белене" и подчерта категорично, че "заради копчето не трябва да си шием балтон", но изказа надежда поне да бъдат минимизирани загубите. 

"За развитие на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е от национален интерес да продължим да развиваме там ядрената енергетика и в бъдеще", заяви Иванов.

Мартин Владимиров посочи, че България трябва да начертае енергийна стратегия, която да стъпва на реалистични прогнози и анализ на ползите от определени решения:

"Често се вземат решения, базирани изцяло на политически съображения, а не на трезв икономически анализ".  

Експертът подчерта, че ВЕИ-технологиите са най-рентабилни и цената на единица мощност от тях е по-ниска от всички други технологии.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща