Малкият бизнес и големите къщи с басейни излизат на борса от 1 юли

Енергетика / България
3E news
2520
article picture alt description

От 1 юли бизнесът с над 30 киловата мощност също излиза от регулирания пазар. Големи битови потребители, присъединени към мрежата с мощност над 30 киловата, от 1 юли ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това ще важи и за малкия и средния бизнес, чиито обекти са присъединени с такава мощност. В този сегмент от пазара влизат както малките фирми, така и къщите с басейни и сауни. Текстовете за промяна в Закона за енергетиката ще внесе в близките дни председателят на енергийната комисия Валентин Николов, информира в. „24 часа". Моделът за отваряне на пазара е одобрен от работодателите и от електроразпределителните дружества. С предложението на Николов вече са запознати министърът на енергетиката Теменужка Петкова и КЕВР. Според него промяната засяга около 2000- 3000 къщи у нас с трифазен електромер. Няма да бъдат засегнати малки обекти като фризьорски салони, малки кафенета, за които не се изисква специално трифазно оборудване.

Имаше идея за постепенно отваряне на пазара на ток за битовите потребители, като от 1 юли 10% от потреблението им щеше да бъде ток, купуван от свободния пазар. Това, което препятства този начин, е, че още не е уредено как ще бъдат компенсирани уязвимите потребители. Според Николов промяната от 1 юли ще засегне между 2000 и 3000 къщи в България, както и бизнеса. Сметките показват, че така ще се освободят около 2 млн. мвтч за потребление на година, което трябва да се купува на борсата.

 За да няма ударна вълна от промяна на присъединената мощност и разделянето й на по-малка, изискването за над 30 киловата мощност ще бъде въведено със задна дата, от 1 януари тази година. Според председателя на енергийната комисия това изваждане на клиенти на свободния пазар няма да се отрази на домакинствата. Ако цените все пак бъдат променени от КЕВР от 1 юли, то ще е заради индексирането с инфлацията или заради други признати разходи. По данни на електроразпределителните дружества максималната инсталирана мощност на един апартамент в блок е 12-13 киловата, това е таванът на монофазните електромери, каза експертът. Големи къщи с басейн и дружества с по-сериозно енергийно оборудване, вероятно ще са с мощност над 30 киловата, тоест би трябвало да имат трифазен електромер и да попадат в категорията на инсталираната мощност над 30 киловата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща