Камара на стоителите: Близо 150 млн. лева достигат загубите в строителството до момента

Икономика / България
3E news
306
article picture alt description

Близо 150 млн. лева са загубите от оборот в строителството заради ограниченията във връзка с кризата с коронавируса. Това заяви пред БТА председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. По думите му 10 - 15 на сто от фирмите от строителния бранш са затворили или частично са разпуснали работниците си. Това се отнася например за фирмите, които работят със Столична община, заради ограничението до минимум на обектите, които общината финансира, като и заради забраната на някои държавни организации за строителството на тяхна територия.

"Оборотът в строителния бранш на месец е около 1 млрд.лева, а към момента средните загуби от оборот са 10 - 15 процента. Това означава загуби за производителите на материали, за транспортните фирми, за заплати и други", каза Терзиев.

От Камарата на строителите са разтревожени, че строителният бранш е останал извън обхвата на подкрепата от държавата. Това за мен значи, че трябва да се спасяваме сами, каза Терзиев.

Сред основните мерки в подкрепа на бранша от страна на държавата, според Терзиев, е задължителното разплащане за свършената от строителите работа по обществените поръчки. Забавените плащания към бранша към днешна дата са около 220 млн. лева. "Целта е, когато се получат тези пари, да може бизнесът веднага да се разплати със служителите си и с подизпълнителите, с което ще бъдат подпомогнати най-вече работниците за да могат да преминат през кризата", коментира Терзиев.

Той посочи, че не трябва да спират поръчките, които се отнасят до избор на изпълнител. "В момента около 20 - 25 процента от служителите на фирмите работят в домашни условия - инженери, архитекти и други, те могат да подготвят тези поръчки с идеята, когато се даде рестарт на икономиката, вече да има избран изпълнител", каза Терзиев.

От бранша настояват също да не се прилагат излишни ограничителни за строителството мерки.

"Най-важните препоръки заради коронавируса, които сме отправили към нашите членове, а те съответно към своите работници, е за спазване на дисциплината, ползване на дезинфектанти и маски, правила за разпределението на хората, които са на работа, за да може да се спазва нужната дистанция между тях", обясни Терзиев. Той допълни, че са осигурени на всички заети по обектите маски, ръкавици и почистващи препарати. В бранша, според регистъра на Камарата, има 5500 фирми, а заетите са между 200 и 220 000.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща