Експерти и представители на държавни институции обсъждат декарбонизацията на българската икономика утре в София

Кръглата маса ще се проведе на 23 април, 2019 г., 9:30 ч. В Центъра за изследване на демокрацията Конферентна зала, ул. „Александър Жендов“ № 5

Икономика / България
Галина Александрова
2578
article picture alt description

Кръгла маса на тема „Декарбонизацията на българската икономика: европейски и национални перспективи „ ще се проведе на 23 април, 2019 г., 9:30 ч. в Центъра за изследване на демокрацията, Конферентна зала, ул. „Александър Жендов“ № 5, съобщиха от анализаторската организация.

Европейската комисия предвижда възобновяемите енергийни източници да играят важна роля в енергийния микс на ЕС и на България, за да гарантират устойчивостта, конкурентоспособността и сигурността на европейската и националната енергийна система. Но целите и мерките предлагани в проекта на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата (НПЕК), не създават условия за устойчив преход към декарбонизирана икономика. Планът по-скоро отразява стремеж за запазване на статуквото и залага на стари технологии и проекти, което с висока степен на вероятност ще доведе до нови финансови и социални сътресения, отбелязват от ЦИД.

По време на кръглата маса ще бъдат дискутирани основните направления на развитието на българската енергетика до 2030 г., както и възможни идеи за подобряването на НПЕК и по-ефективното интегриране на страната в политиките на ЕС в областта на декарбонизацията. Особено внимание ще бъде отделено на електроенергийния сектор, където има най-голям потенциал за намаляване на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие.

В рамките на събитието ще бъде представен анализ на Центъра за изследване на демокрацията – „Декарбонизация на ниски обороти: оценка на българския Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата“.

В кръглата маса ще вземат участие доц. Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика на Народно събрание на Република България (2014 – 2019), Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Боряна Каменова, директор на Дирекция „Политика по изменение на климата“.

За контакти и запитвания: Марияна Янкова, Център за изследване на демокрацията, тел. 02/971 3000, e-mail: mariana.yankova@online.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща