Еврохолд потвърди интерес към активите на ЧЕЗ в България и Румъния и развитие на енергийни проекти в региона

Компанията очаква до 25 дни КЗК да се произнесе по сделката за придобиване на дружествата на ЧЕЗ у нас

Енергетика / България
3E news
1961
article picture alt description

Еврохолд България очаква до 25 дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе за наличие на конкуренция по сделката за  придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Енергийнитя бизнес, който Еврохолд смята да придобие, ще бъде обединен в една холдингова компания – Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани Б.В., регистрирана в Холандия. Новата компания е 100 % собственост на Еврохолд, съобщиха ръководителите застрахователния холдинг на пресконференция за представяне на стратегията за придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Компанията е създадена със специална цел за придобиване на активите на ЧЕЗ в България по препоръка на инвестиционните банки, които са партньори на “Еврохолд България” за реализацията на сделката.

Смятам, че няма основание за спиране на сделката, заяви председателят на надзорния съвет на” Еврохолд България” Асен Христов. По-рано в сутрешния блок на телевизия Би Ти Ви коментира, че има сили извън България, които не искат тази сделка да се случи. В рамките на пресконференцията той не уточни кои са тези сили.

Председателят на управителния съвет на Еврохолд Кирил Бошов от своя страна бе категоричен, че компанията има парите и готовност както да заплати сумата от 335 млн. евро, така и веднага да приключи сделката. Има много добра видимост за приключване на сделката до края на годината или началото на следващата, каза Бошов. Той изрази очакване другият регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), да се съобрази с изискванията на закона за своите правомощия при произнасянето по сделката - сигурността на доставките и общественият интерес.

Ръководството на Еврохолд бе категорично, че финансовият регулатор в лицето на Комисията за финансов надзор (КФН) няма пряко отношение към тази сделка. Васил Стефанов, отговарящ за сливания и придобивания в Еврохолд обясни, че „работят с две големи международни банки, които в момента не са представени в България“, а застрахователният холдинг ще има принос за влизането им на българския пазар. Той обясни и спазването на трите стъпки, свързани с яснотата на инвестиционната програма, изискана от двете международни банки, за да подкрепят сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България. По-късно в коментар за работата на регулаторните органи, от Еврохолд заявиха, че „опитът показва, че регулаторите не са нещо лошо, че пазарът ги променя“.

В отговор на въпрос какво ще се случи, ако няма сделка, Асен Христов бе категоричен, че това „ще е национално предателство“, още повече, че кандидатът за придобиване на активите на ЧЕЗ в България е българска компания, която има намерение да развива бизнеса. В същото време той обясни, че „си имаме много добър бизнес“ с добри позиции в Полша, Румъния, както и в други страни. „Групата се развива добре, но ще търсим позиции и в енергийния сектор“, подчерта той.

„Заявили сме интерес към активите на ЧЕЗ в Румъния, ако трябва, ще развиваме енергийния бизнес на регионално ниво и после ще се върнем в България“, посочи председателят на надзорния съвет на Еврохолд. „Решението за енергетиката е налице и ние ще продължим с енергийните проекти“, подчерта Христов.

В отговор на въпрос как върви набирането на капитал, с който компанията е имала намерение да финансира част от сделката, Христов каза, че този процес си върви и нямат проблем. В същото време в началото на презентацията стана ясно, че финансирането ще се осигури от фонда KJK, участващ в акционерната структура на Еврохолд. Както става ясно от предоставените материали, фонд KJK е независимо управляващо дружество, базирано във Финландия с над 1 млрд. евро активи под управление. 60% от инвеститорите в този фонд са големи скандинавски пенсионни фондове, регулира се от Финландската комисия за финансов надзор и е с 15 % участие в Еврохолд.

Еврохолд от своя страна се търгува на БФБ и на Варшавската фондова борса. Собствениците на 30-те процента публичен дял са други юридически лица и над 5 хил. физически лица.

Асен Христов бе категоричен, че средствата за финансиране на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ могат да се проследят и „няма нищо скрито и покрито“. Преди това той обясни, че при осъществяване на сделката новата енергийна компания ще се опита да осигури възвръщаемост на инвестициите. “Може и при по-дълъг период от време. Не е проблем, още повече, че ние гледаме на нещата като дългосрочен процес”, отбеляза той.

Малко по-късно Асен Христов коментира, че при сегашното ниво на световната икономика маржът, който залага компанията, е нормален. “Инвестицията не винаги нараства от стойността, а от пазара. Ако пазарът расте, ще расте и нашият бизнес. Затова смятам, че сделката ще е успешна. Нашите балансови числа и активи дават възможност да влезем в сделката“, коментира Асен Христов.

В стратегическите цели и детайли е записано, че част от сумата ще бъде осигурена чрез набиране на капитал от настоящите акционери, а друга част от сумата ще бъде осигурена от дългово финансиране от две водещи глобални инвестиционни банки.

Еврохолд смята да запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ с цел съхраняване на опита и екипа на компанията. Заради сделката е създаден специален енергиен борд от опитни експерти, като намерението е той по-нататък да прерасне в част от надзорния съвет на дружествата в групата на Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани Б.В.

Вече е готова и инвестиционната програма и иновациите, над която, както стана ясно, е работил екип от над 100 експерти.

При придобиване на активите на ЧЕЗ в България, бъдещото дружество от групата на Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани Б.В. има намерение да запази нивото на инвестиционната програма на ЧЕЗ за този регулаторен период от 270 млн. лв., а за следващия се предвижда тази сума да е от порядъка на 260 млн. лв.

Приоритет в развитието на инвестиционната програма е развитието и запазването на критичната инфраструктура, каза Георги Миков, който преди години бе част от ръководството на ЧЕЗ и е сред търсените енергийни експерти в България. Инвестиционната програма, както стана ясно, ще отговаря напълно на изискванията на КЕВР и на европейската рамка в областта на климата и енергетиката.

Основен приоритет за бъдещото дружество ще е намаляването на загубите на електроенергия, което ще се отрази положително на електроразпределителната мрежа, на разходите за нея и ще осигури от една страна ефективност, а от друга ще допринесе за намаляване на вредните емисии и задържане на цените на електроенергията за потребителите. Във фокуса е и намаляването на търговските загуби чрез внедряване на интелигентни системи.

Настоящите и бъдещите инвестиционни програми ще бъдат насочени към обслужването на клиентите и в частност на електронни платформи и онлайн портал за връзка и информираност, препоръки за ефективно използване на електроенергията. Това ще включва и платформи за изчисляване на потреблението, включващи и устройства за следене на потреблението във всяка сграда в реално време и др. , обясни Дан Каталин Станку, бивш главен директор на Electrica SA и опитен експерт.

Гари Левсли, който дълги години бе изпълнителен вицепрезидент на КонтурГлобал, се спря на процесите, свързани с обновяването и управлението на мрежата. В основата на успеха на всяка компания е ефективното оперативно управление, каза той. По думите му от първия ден фокусът ще бъде насочен към управление на активите, персонала и вземанията. Колегите говорят колко важни са инвестициите, но има възможност и за подобряване на архитектурата на самото дружество, каза още той, като подчерта значението за обръщането на дружеството към ВЕИ-технологиите и енергийната ефективност.

Компанията има намерение да се насочи към новите ВЕИ-технологии и системи за съхранение на енергия. Особен интерес, както стана ясно са и проектите, свързани с покривни соларни инсталации.

Презентация на стратегията на Еврохолд за ЧЕЗ на български:
  
Презентация на стратегията на Еврохолд за ЧЕЗ на английски:  
 
 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща