Депутатите оттеглиха спорните поправки на енергийния закон в частта за електроенергийния пазар

Текстовете ограничаваха възможността балаансираните групи да се обединяват с общ финансов сетълмент и разпореждаха ВЕИ-тата да продават тока си само в сегментите „Ден напред“ и „В рамките на деня“

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
5228
article picture alt description

Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание и вносителите на измененията в Закона за енергетиката оттеглиха спорните поправки, които касаеха електроенергийния пазар. Става въпрос за текстовете, според които  „балансиращите групи не могат да се обединяват с общ финансов сетълмент“, както и за предложените ограничения за пазарни участници и производители на електроенергия от възобновяеми източници да продават електроенергия по дългосрочни договори. В предложената в последния момент поправка  бе записано, че „производителите с обект с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници осъществяват сделки на организиран борсов пазар в сегменти „Ден напред“ и „В рамките на деня“.

Преди председателят на комисията по енергетика Валентин Николов да обяви намерението за оттегляне на текстовете се проведе дискусия по тях.

Представителят на фотоволтаичната асоциация Никола Николов в коментар на предложението да продават не по дългосрочни договори, а само на пазар ден напред или в сегмента в рамките на деня коментира, че ако това предложение остане, то ще доведе до увеличение на цената на борсата, като го подкрепи и със съответни аргументи.

По отношение на предложението „балансиращите групи да не могат да се обединяват с общ финансов сетълмент той коментира, че е „ смущаващо“ и ще доведе до увеличение на разходите за балансиране. Именно настоящото състояние на пазара дава възможност за много участници, за разнообразие, иначе само след месеци, ако това предложение се въведе ще останат само 4, каза той.

Представителят на БФИЕК Константин Стаменов в рамките на дискусията коментира, че българският електроенергиен пазар остава един от най-скъпите. Той се позова на изследване в доклад на белгийския регулатор, от който ставало ясно, че в страни като Германия и Италия цената била от порядъка на 45 евро, докато в България се запазвала 65 евро. Въпросът е дали искаме българска индустрия, каза Стаменов и посочи, че причина за по-високите цени у нас за индустрията са заради това, че „плаща за американските централи“.

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев обаче застана зад двете поправки, като подкрепи думите си с анализ, според който цените за балансиране през зимата са с 15 % по-високи.

Така или иначе спорните поправки ще бъдат оттеглени, обяви председателят на енеригйната комисия към парламента Валентин Николов, като подчерта намерението да се даде по-голяма свобода на пазара.

Преди това в рамките на дискусията се изясни, че Правилата за работа на пазара са на практика достатъчни за гарантиране на дейността на БНЕБ и свободата на предлагане и търговия. Депутатите бяха категорични, че не искат да затварят пазара, а да продължат с либерализацията на на търговията с електрическа енергия.

КЕВР вече работи и по предложения за стандартизиране, стана ясно при обсъждането. Припомняме, че регулаторът още през пролетта заяви готовност за работа по този процес. Константин Стаменов от своя страна припомни, че БФИЕК има три предложения за стандартизиране – пик, оф пик и базов продукт.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща