Високите технологии, стабилните доставки на ток и новите работни места карат българите да подкрепят ядрената енергетика

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2870
article picture alt description

Развитието на високотехнологични производства, новите работни места и стабилните доставки на електроенергия са част от преимуществата на атомната електроенергия, които се подкрепят от българите. Това са част от основните изводи, които могат да се видят в проучване на изследователска агенция „Тренд“, проведено по поръчка на 3eNews. Анкетата е проведена сред 1006 души, над 18 годишна възраст.

Според проучването над три четвърти от анкетираните са съгласни с твърдението, че атомната енергетика създава нови работни места и подпомага местното и национално икономическо развитие на държавата. „Тук следва да отчитаме, че зад този висок дял на консенсус по това твърдение стоят и наслагвания през десетилетията, че това зад атомните енергийни проекти стоят огромни за мащабите ни обекти като блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Такъв ще бъде и ефекта за Плевенска област и по-точно региона на градовете Белене и Свищов при завършването на проекта за Втора атомна централа там. Всъщност голяма част от Белене в момента отново възлага надежди за намиране на работа, което е доста труден процес сега.

Аргументът за работните места е напълно основателен при сегашния икономически модел на България. Както е известно Северозападна България е най-бедният регион не само на България, но и в целия ЕС. С изключение на община Козлодуй, където повечето от хората се радват на нормален живот и прилични доходи. Причината разбира се е атомната централа „Козлодуй“, която дава препитание на хората не само от града, но и от немалка част от цялата област Враца. Самата АЕЦ си има програми за корпоративна и социална отговорност, които подкрепят различни каузи в обществото, както и студенти от техническите университети в страната. Всичко това е стимул, който хората го разбират и затова държат централата да продължи да работи в следващите години. Това за тях означава стабилни доходи, спокойствие, а за енергетиците е удовлетвореност, че техният труд се цени сред обществото.

Освен работната ръка жизненоважно за енергийната система на страната ни са стабилните доставки на електроенергия.  Доказателство за това е, че над две трети от анкетираните се солидаризират и с твърдението, че атомната енергетика осигурява непрекъснатост на доставката на електроенергия.

 Именно това прави АЕЦ „Козлодуй“ незаменима в момента, защото по всяко време на денонощието централата осигурява доставки на електроенергия за потребителите. Освен непрекъснатост на доставките, произведеният ток от централата е най-евтиния у нас и на Балканите като това позволява стабилност при цените на регулирания пазар у нас, както и много възможности за бизнес потребителите и търговците на ток. Благодарение на тази евтина електроенергия българската икономика остава конкурентоспособна на международните пазари. Енергийните експерти продължават да дискутират бъдещите цени на АЕЦ „Белене“, но моделите в момента показват, че цените ще бъдат конкурентни не само за международните пазари, но и на българския. Пример в това отношение може да са въглищните централи, които в момента продават ток за средно над 70 евро/мвтч, а при газовите централи и когенерациите цените са още по-високи. За АЕЦ „Белене“ има изготвени и работещи финансови модели с цени, по-ниски от другите базови централи.

„Атомната енергия е базова мощност, която улеснява регулирането на енергийната система и гарантира сигурността в производството на електроенергия“. С това твърдение са съгласни малко над половината (53%) от анкетираните.

В същото време 54 на сто от анкетираните са съгласни с твърдението, че атомната енергетика не изхвърля в атмосферата вредни газове,  в сравнение с фосилните горива. Два пъти по-висок (43%) е делът на смятащите, че атомната енергетика щади околната среда спрямо тези, които не са съгласни с това твърдение (21%).  Половината от анкетираните (50%) са съгласни с твърдението, че атомната енергетика е безопасна за здравето на хората при спазване на утвърдените стандарти за безопасност. А други малко над всеки пети (22%) пък не се съгласява с това твърдение. Всички тези изнесени данни показват нагласите в обществото, че наистина ядрената енергетика е вид чиста енергия и трябва да бъде част от зеленото бъдеще на Европа. Централи като АЕЦ „Козлодуй“ и проектът за АЕЦ „Белене“ могат да помогнат на България в енергийния преход, който няма да е никак лек за нашите въглищни региони.

Почти две трети от участвалите в проучването са съгласни и с твърдението, че атомната енергетика дава тласък в развитието на високите технологии. Малко над една четвърт от запитаните пък не знаят или не могат да преценят това.  Сред мнозинството от пълнолетните български граждани (52%) доминира мнението, че производството на атомна енергия е по-евтино от производството на енергия от други източници. В сходни съотношения се движат дяловете на съгласните (55%) с твърдението, че в дългосрочен план атомната енергия е по-конкурентоспособна от енергията произведена от други типове генериращи мощности.

Ползите от високите технологии не се изразяват само конкурентни цени на ток. Атомната енергетика подпомага развитието на химическата и металургичната индустрия, а ползите за медицината при използването на мирния атом са повече от удивителни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща