„Булгаргаз“ отчита печалба от 34,4 млн. лева за миналата година

Компанията е доставяла природен газ и в Румъния

Енергетика / България
3E news
575
article picture alt description

Държавният газов оператор „Булгаргаз“ отчита нетна печалба от 34,4 млн. лева за изминалата 2019 г. Финансовите резултати на компанията се подобряват значително през годината след като през 2018 г. дружеството е отчело загуба от дейността си от близо 32 млн. лева. Загубата тогава бе породена от наложената глоба на дружеството „Булгаргаз“ по делото БЕХ газ в размер на над 50 хил. лева.

Основните доставки на природен газ продължават да бъдат извършвани от контрагента „Газпром експорт“. През 2019 г. Булгаргаз успя да сключи и краткосрочни  договори за алтернативни доставки на природен газ като по тях са доставени 4,2 млн. мвтч гориво. Общите доставени и реализирани количества природен газ са намалели с над 9% през 2019 г., става ясно още от доклада. От тези количества алтернативните доставки на гориво представляват 14,3%. Цялото останало количество е дошло от руската „Газпром експорт“.

Приходите на „Булгаргаз“ от продажбата на природен газ през 2019 г. са за 1,38 млрд. лева. В тази сума влизат и продажби на природен газ в Румъния в размер от 6,1 млн. лева.

Добиви от Чирен и продажби по индустрии

Добитите количества природен газ през 2019 г. от газовото хранилище „Чирен“ са се увеличили с 5,48%  до 3,4 млн. мвтч. Толкова са и нагнетените количества синьо гориво през миналата  година.

Реализираните количества синьо гориво на пазара са намалели с 3 млн. мвтч за цялата година, става ясно финансовия отчет на „Булгаргаз“. Причината за това е понижената консумация при клиентите на дружеството в секторите „Химия“, „Стъкло и порцелан, „Енергетика“ и „Разпределителни дружества“.

Търговски вземания и банкови заеми

В края на 2019 г. търговските и други вземания на „Булгаргаз“ са били в размер на 298,9 млн. лева, което е увеличение с 27,41 % спрямо година по-рано. Най-големи търговски задължения има Топлофикация София, като там просрочените дългове за доставен природен газ достигат 170,8 млн. лева.

Задълженията на дружеството по банкови овърдрафти през годината са се увеличили значително и от 3,6 млн. лева през 2018 г. са достигнали 52,3 млн. лева, става ясно от финансовия отчет. От данните се вижда, че компанията има и ново лизингово задължение в размер на 249 хиляди лева.

В „Булгаргаз“ отчитат и минимален спад при възнагражденията на служителите си като за 2019 г. те са били за 180 хиляди лева.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща