Борисов: Интерконекторът Гърция-България напредва. Това вече е истинска диверсификация

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова при изграждането на газопровода се спазват всички екологични изисквания

Енергетика / България
3E news
807
article picture alt description

Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова направиха проверка на изграждането на интерконектора с Гърция в района на Хасково.

Във видеоклип, публикуван в профила на Борисов във Фейсбук, премиерът посочва, че „диверсификацията е мечтата на много млади българи“:

„Всички, които са против диверсификацията в момента искат оставка на правителството. Ако не е да го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така и няма да го има“, каза той. 

Премиерът подчерта, че никой не е вярвал, че този проект ще се осъществи, но той се строи и напредва. “Не ни вярваха, че ще направим този газопровод, сега гледам как върви. Това вече е истинска диверсификация. Вече не могат по предизборни кампании да обещават, че ще диверсифицираме и да искат оставки. Това, което сме говорили ние сме го направили. Сега и на нас ни е лесно да говорим. Искаме да говорим – Банков съюз, Еврозона, справяме се с миграция, газопровод изток-запад, север-юг, пречиствателни станции, всички магистрали са готови, коментира още премиерът Борисов, цитиран от агенция Фокус.

Премиерът обясни, че досега не е имало възможност за енергийна диверсификация и страната е зависела от това дали ще й спрат кранчето. Сега, по думите му, България изгражда своята газопреносна магистрала и е намалила цената на газа с 50 процента.

"България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта", обясни Бойко Борисов."От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100 процента диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ", каза премиерът. Той посочи, че всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството. "Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има", каза Бойко Борисов.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.

Интерконекторът България – Гърция ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ, коментира и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Това ще бъде един изключително важен инфраструктурен проект не само за България, а за целия регион. Ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ. Ще доставяме природен газ от каспийския регион, отделно от терминала на Александруполис, знаете че там „Булгартрансгаз“ участва с 20 % от капитала", обясни тя.

Петкова подчерта, че се спазват всички екологични изисквания.

 Тя информира премиера Борисов, че по трасето работят 130 души като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.

За изграждането на интерконектора са произведени 120 км тръби, от тях в България са доставени 110 км. 106 км е разчистеното трасе, по което са разнесени 47 км тръби (от тях 37 км на българска територия) и в момента се извършват автоматични заварки.

По време на инспекцията премиерът Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица. Те докладваха на министър-председателя, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и са благодарили на премиера за подкрепата. Борисов разпореди кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.
Кметовете отбелязаха още пред премиера, че е изключително важно да продължи програмата за санирането, тъй като тя е с огромна значимост за хората. "Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми", посочи Борисов. Той акцентира, че в момента е разпоредил да се осигури необходимото финансиране, с които всяко едно дете да бъде подсигурено и за него да има място в детска градина, ясла и училище.
Премиерът Борисов посочи още, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват - строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.

„В същото време се стараем да се работи по най-бързия начин, за да може да се навакса изоставянето с кризата с ковид-19. На трасето е осигурен ежедневен преглед на всички работници. Така че се стараем да се спазва всичко свързано с живота и здравето на хората“, добави министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща