Антон Иванов: На Тристранния съвет не беше постигнато разбиране за дълбочината на проблема на енергйния пазар

Експертът очаква повишение на цените на тока за бита

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1103
article picture alt description

Моето лично впечатление е, че на Тристранния съвет не беше постигнато разбиране за дълбочината на проблема или за необходимостта от това спешно да се търсят мерки. Надявам се да не съм прав, но това е моето впечатление“, каза Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум в интервю за БНР (предаването "Нещо повече", програма "Хоризонт"). Той подчерта, че на срещата са обсъждани и конкретни мерки.


По думите на Антон Иванов, на свободния пазар се забелязва „доста стръмен ръст на електрическата енергия след септември месец миналата година“ и въпреки че са били обсъждани различни варианти за намаляване на този ръст, цената продължавала да се покачва, а в първата седмица на януари се е доближила до цените на съседните борси. По повод огромните разлики в цените през различните дни, той каза, ме това е сред проблемите на енергийнат ни борса (Българската независима енергияна борса, БНЕБ).

„Това е един от проблемите на нашата борса, която е нисколиквидна – на нея се предлагат малки количества енергия, а когато имаме малко предлагане на даден продукт, винаги има възможност с малко увеличение на търсенето цените рязко да се променят“.

Интересите на различните търговски участници на българската борса са „доста различни“, обясни Иванов. Някои са склонни да купуват електроенергия и на по-висока цена от средните нива, защото имат гарантиран пазар. По същия начин стои въпросът и с някои енергийни дружества, които в последствие могат да получат компенсации през регулациите на пазара, обясни той.

Индустрията настоява електрическата енергия, която потребява в България, да е на конкурентни нива с тази за конкурентите ѝ в околните страни, обясни Иванов. Начинът е да се намалят административните тежести, които сега съществуват:

„Решението е да се намалят онези добавки, които по административен път се налагат на крайните клиенти на свободния пазар и допълнително ги затормозяват“, каза Анотн Иванов. Когато се намали таксата „задължение към обществото“, тя ще рефлектира само на свободния пазар и няма пряко да засегне потребителите на регулирания пазар, обясни експертът. Припомняме, че всъщност това бе и един от напредъка в преговорите на тристранката.

В същото време Антон Иванов допусна и повишение на цените на електроенергията.

„Едно цялостно преразглеждане на цените, което ще се случи в средата на тази година, трябва да даде отражението, което имат всички фактори. Вероятно защото в цяла Европа се повишават цените на електрическата енергия, цените за бита ще претърпят някакво увеличение, но то няма да бъде в никакъв случай в драматичните проценти, на които в момента сме свидетели на свободния пазар“.

Във вторник в рамките на тристранката председателят на КЕВР Иван Иванов нарече „спекулации“ появилите се твърдения в публичното пространство за повишение на цените на електроенергията през лятото с 10-15 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща