Административен съд не уважи жалбата на "Инерком" срещу отказа на КЗК да започне ново производство по сделката с ЧЕЗ

Енергетика / България
Георги Велев
747
article picture alt description

Административният съд на София-област не уважи жалбите на българската компания "Инерком" и чешката страна по повод на продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. Двете жалби на дружеството Инерком срещу спирането от страна на КЗК на сделката могат да бъдат обжалвани пред ВАС, става ясно от решението на институцията. Съдът е отхвърлил и жалбите на чешката компания ЧЕЗ, които са по същото решение на КЗК.

Припомняме, че жалбите на "Инерком" дойдоха, след като КЗК не разреши сливането, защото така щяло да има предпоставки за концентрация при пазара на ВЕИ. След това КЗК отказа да образува производство след като Инерком продйде соларния си бизнес и така отпадна основният аргумент на антимонополистите срещу сделката. ВАС тогава задължи КЗК да разгледа новоно заявление за концентрация, но комисията отказа ново производство с аргумента, че има висящо дело в съда срещу решението от първото производство.

В същото време обаче ВАС задължи КЗК да започне второ разглеждане на сделката. Сега според Административния съд на София - област, КЗК правилно е счела, че не може да има ново производство заради жалбите във ВАС.

Настоящето решение на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща