SOCAR: Южният газов коридор е почти готов

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1072
article picture alt description

Между Италия и Азербайджан е подписан 25-годишен договор за доставка на азерски газ, а доставките на първите количества се очаква да бъдат направени до края на 2020 г. Това заяви Виталий Байларбайов, заместник-вицепрезидент на SOCAR, Държавната петролна компания на Азербайджан. Пред Еuractiv той обясни, че строителството на Южния газов коридор е „почти готово“, а проектът е струвал близо 40 млрд. долара.

През последните единадесет години Виталий Байларбайов беше един от лидерите на Южния газов коридор (SGC) - проект, подкрепен от ЕС и насочен към доставките на природен газ в Европа от Каспийско море. Той добави, че възникнали проблеми в миналото са преодолени и че целият проект вече е близо до приключване.

Основният източник на доставки на Южния газов коридор е находището Шах Дениз, разположено в икономическата зона на Азербайджан в Каспийско море. Проектът се състои от три газопровода с обща дължина почти 4000 км: Южнокавказкият тръбопровод (SCP), свързващ Азербайджан с Грузия, Трансанадолския тръбопровод (TANAP) през Турция и Транс-Адриатическия газопровод (TAP), свързващ Гърция, Албания и Италия чрез подводен газопровод.

Общата стойност на произведенията за целия Южен газов коридор е близо 40 милиарда долара, каза представителят на SOCAR и добави, че по време на работите в Азербайджан и Турция са направени "значителни икономии". Предишните оценки бяха, че проектът ще струва 45 милиарда долара.

Байларбайов заяви, че работата по наземната част от газопровода е завършена на 100% в Азербайджан, в Грузия, TANAP на територията на Турция също е 100% завършен, а на 30 ноември готовността за доставки в Европа бе представена в Турция в присъствието на президентите на Азербайджан и Турция. Шестнадесет кладенци са пробити в газовото находище Шах Дениз и сега са напълно готови за експлоатация, каза той, обяснявайки, че природният газ ще започне да тече при пълно натоварване на газопровода, след като приключи работата по последния участък от италианския газопровод.

Осем от кладенците вече произвеждат и газът се доставя към Азербайджан, Грузия и Турция. Останалата част постепенно ще бъде пусната с пълен капацитет след приключване на работата по последния участък в Италия. "Единствената останала част от коридора е TAP, където изграждането е завършено на 91%", каза представителят на SOCAR.

Най-чувствителните 8 километра

Но този последен 8-километров участък на италианска територия е и най-чувствителният политически. Местното население се съпротивлява на тръбопровода, страхувайки се за своите девствени плажове и туристическа индустрия.

Според Байларбайов вече е завършен микро тунел, който позволява на тръбопровода да избегне плажа на Сан Фока, и да излезе на сушата в Южна Италия. Консервативният срок за въвеждане в експлоатация на TAP беше края на 2020 г. - вероятно това ще се случи по-рано, каза той. „Каквото и да правим на територията на Италия, се прави с абсолютно най-високото ниво на опазване на околната среда, което е не по-малко строго на територията на Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция“, обясни още специалистът.

Това, което все още може да забави строителството, са например нови археологически открития, обясни той. По време на строителната фаза на газопровода в Турция и Гърция бяха открити множество обекти. Винаги, когато това се случи, работата беше спряна и властите бяха поканени да проучват, обясни Байларбайов.

По отношение на обемите газ, очаквани във всеки участък от газопровода, Байларбайов заяви, че Турция вече получава газ от 1 юли 2018 г. През 2018 г. е получила около 2 млрд куб. см, около 4 млрд. кубика през 2019 г., а през 2020 г. доставките трябва да са около 6 млрд куб. метра. Това е в допълнение към 6-те млрд. куб. метра годишно, които Шах Дениз доставя от Етап 1 на своето развитие.

Освен това за Гърция и България са отделени 2 млрд. куб. метра. Обемите ще бъдат доставени след въвеждането на TAP в експлоатация, а след приключване на строителството на газовата връзка между Гърция - България, до края на 2020 г. Представителят на SOCAR обясни, че цялата система TAP ще започне да функционира с наведнъж. За Италия са предвидени доставки за около 8 млрд. куб. метра на година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща