NGN: Промените в газовата директива ще създадат повече проблеми, смятат от Arthur D Little

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
800
article picture alt description

Промените в газовата директива ще създадат повече проблеми. Това пише William Powell  в своя статия за Natural Gas News.

Четвъртото преразглеждане на изменението на Директивата за газа на Европейската комисия (ЕК) бе публикувано на 4 февруари, като според  констатацията на  консултантската компания Arthur D Little то не е желателно.  Консултантската  компания на 7 февруари  заяви, че поправката в газовата директива създава нова бюрокрация, несигурност и разходи, вместо да изпълнява целите на ЕК за подобряване на конкуренцията и сигурността на доставките.

"В повторение на предишните си доклади, анализът очертава защо изменението не постига целите си и защо всички въпроси, свързани с функционирането на вътрешния пазар на газ в ЕС, трябва да останат такива, каквито са, до предстоящото преразглеждане на цялата газова директива през 2020 г." се казва в становището.

В него са изброени пет ключови проблема, които могат да доведат до влошаване на ситуацията:

1. Тя преодолява правния конфликт между Директивата и Конвенцията на ООН по морско право, но за сметка на практическите затруднения, които ще доведат до несигурност и по-големи разходи.


2. Изключва тръбопроводите, които са свързани към съществуващите преработвателни терминали и производствени системи от регламента. Това създава дискриминация между различните износители от трети страни.


3. Предвижда дерогации за съществуващи тръбопроводи, при определени условия, но причините, посочени за предоставяне на дерогации, са твърде ограничени или произволни.


4. Тя дава на ЕС правомощието да предоставя на държавите-членки правото да предоговарят или да сключат нови споразумения за доставка на газ с трети страни, но това означава, че ЕС има още по-голяма власт.


5. Разяснява  състоянието на междусистемните връзки и приложимостта на мрежовите кодове, но не разрешава неприложимостта на мрежовите кодове, тъй като тя определя тръбопроводната свързаност с трети страни като междусистемна.



Според консултантския доклад, преразглеждането следва да бъде премахнато и всички промени да бъдат оставени за  пълното преразглеждане на Директивата за природния газ през 2020 г.

 

Припомняме, че днес по предварителни данни трябва да бъде разгледана новата поправка в газовата директива, отнасяще се за морските газопроводи. Поправката е по предложение на румънската страна.

 

Докладът на консултантската компания може да бъде прочетен тук: http://www.adlittle.com/en/fourth-revision-proposed-amendment-gas-directive

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща