EIA: По експорт на газ за ЕС, САЩ излизат на първо място в края на 2019 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
453
article picture alt description

САЩ през ноември 2019 година са били най-големия доставчик на втечнен природен газ (LNG) за Европа  като според данните към края на февруари продължават да запазват тази позиция. Нещо повече - изпреварват традиционния основен експортьор на LNG за ЕС – Катар,  също така Русия, Нигерия и Алжир, става ясно от данните на EIA към Министерство на енергетиката на страната.

В документът се отчитат и високите нива на съхранение на природен газ в хранилищата на Европа и по-малкото теглене от тях в резултат на топлата зима. Според него, високите запаси от газ в газохранилищата са в резултат на тръбопроводния газ и на LNG от 2019 г. Вносът на втечнен природен газ за Европа, според EIA е бил сравнително нисък през 2012 г. и средата на 2018 г., увеличавайки се значително през 2019 г. средно с 11 млрд. куб фута на ден ( billion cubic feet per day (Bcf/d) ) или почти два пъти обема на предишните две години.

САЩ през ноември 2019 г. са най-големият доставчик на LNG за Европа, а през февруари 2020 г. вносът на LNG от САЩ достига нов рекорд – 5,1 млрд. куб фута на ден (около 107 хил. тона LNG ежедневно или примерно 144 млн. куб м), което  почти два път и надхвърля обемите на Катар, вторият по големина европейски доставчик, се казва в преценката на експертите от EIA.

Освен това от управлението за енергийна информация (ЕIA) отбелязват, че и Русия и САЩ са увеличили значително доставката на LNG за Европа през миналата година – с 1,4 млрд. и 1,5 млрд. куб фута на ден съответно (това е около 29 хил. и също 32 хил. тона LNG на ден).

Средно вносът на LNG за Европа през 2019 г. е съставлявал 11 млрд. куб фута на ден (около 231 хил. тона LNG ежедневно или 311 млн. куб метра), което два пъти надхвърля показателите от предишните две години, изчисляват от EIA.

Вносът на втечнен природен газ установява месечен рекорд от 14 млрд. куб фута на ден (Bcf/d) през декември 2019 г. и февруари 2020 г. (без да се смята реекспорта), което говори за натоварване на регазификационните мощности в региона почти до 60 %, пише EIA.

Европейската комисия в докладът си през декември съобщи, че вносът на LNG за страните от Европейския съюз пез третото тримесечие на 2019 г. се е увеличил със 75 % в годишно изражение. Като основен доставчик на втечнен природен газ за ЕС за отчетния период, според данните е Катар (35 % от пазара), Русия се нарежда на второ място (15 %), а САЩ отпадат от трето на четвърто място (12 %), отстъпвайки го на Нигерия (14 %). Данните за четвъртото тримесечие все още не са публикувани от Европейската комисия.

В документът на EIA се отчитат и сравнително ниските ценови нива през 2019 г., а също и 2020 г. Цената на NBP, според данните през януари 2020 г. е 3,66 долара за MMBtu (милион британски термални единици), което е най-ниското ниво за месеца. На TTF тя е била 3,62 долара/MMBtu – по-малко от половината от средната цена за 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща