BNEF: 10 предизвикателства в енергетиката, транспорта и устойчивото развитие през 2020 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2458
article picture alt description

BloombergNEF (BNEF) тези дни представи визията си за десетте предизвикателства в енергийния сектор, транспорта и устойчивото развитие. Свързващо звено е, че повече от всякога компаниите и инвеститорите са доста по-ангажирани с чистото бъдеще.  Правителствата обаче все още имат капацитета да ускорят този процес. Президентските избори в САЩ през ноември тази година ще имат голямо значение за скоростта на декарбонизацията в световен мащаб. COP26 (срещата на ООН) в Глазгоу в края на тази година, също ще бъде успешна ако накара държавите да се съсредоточат върху това как ще стигнат до нулево ниво на емисиите до 2050 г., смятат авторите на документа. Те обръщат внимание на значението и на политиката в развиващите се страни по отношение на  възобновяемите енергийни източници. В този смисъл се посочва и примерът на някои страни от Европа от 2010 г., довел до повишаване на доверието на инвеститорите.

Може би повече от всякога промените в климата са в състояние да повлияят на необходимостта от политическия тласък за справяне с предизвикателствата, смятат още авторите. Събития като Superstorm Sandy на североизточния бряг на САЩ през 2012 г. или австралийските пожари през последните седмици се отразиха на дебата в развитите икономики, констатира те. В този смисъл е и въпросът, който си поставят в коментара и представянето на прогнозите авторите от BNEF - дали  2020 г. няма да е годината, в която климатично събитие  ще предизвика по спешност решения от страна на политиците?  В документа се прави и преглед на прогнозите отпреди една година.

Инвестиции във ВЕИ

През 2019 г. световните инвестиции в мощностите за възобновяема енергия достигнаха 282,2 милиарда долара, което е с 1% повече от 2018 г., сочат последните данни, (публикувани в доклада от средата на януари от BNEF). Скромният ръст, както отбелязва авторът Angus McCrone е в резултат на скок в офшорните вятърни сделки, но за сметка на по-слабите инвестиции във фотоволтаици и вятърни мощности на сушата,  въпреки по-ниските разходи за технологиите.

Таза година очаквам инвестициите в мощностите на възобновяеми енергийни източници в света отново да се увеличат, достигайки около 300 млрд. долара, казва Angus McCrone. Очакването е, че това ще е в резултат от по-големия ръст на  финансиране в европейските офшорни вятърни мощности,  засилване на финансовите потоци в американската вятърна и слънчева енергетика и повече проекти, без дългосрочна подкрепа на цените на електроенергията, определена от правителствата.

По отношение на новите производствени мощности, авторът отбелязва, че ако през 2020 г. слънчевите и вятърни мощности надхвърлят 200 ГВт, то това ще е първата година, в която това се е случило.

Вятър

Очакваме рекордната година на вятърните инсталации през 2020 г., отбелязва Tom Harries, head of wind, който предвижда новият капацитет от вятърни мощности да достигне  69 ГВт спрямо 55.3 ГВт през 2019 г. Страните, които се очаква да отбележат  скок във  вятърни мощности на сушата включват и САЩ, в резултат на данъчния режим, както и  Китай , Швеция, Норвегия и Испания.

За сметка на това се очаква спад по отношение на офшорните вятърни мощности през 2020 г.  На преден план обаче очакванията са да излязат проектите с плаващи вятърни платформи. Разработчици с над 100 МВт плаващи мощности от Франция търсят окончателно инвестиционно решение.

През 2020 г. проектът с мощност 5 MW Tuno Knob край Дания ще отбележи сребърния си юбилей. След 25-годишната си работа  10-те турбини с мощност 500kW могат да бъдат нарочени за спиране. Очаква се обаче, че в надпреварата ще се включи най-голямата вятърна турбина или по-точно MHI Vestas да пусне нова грамадна турбина, която да надхвърли тези на  GE и Siemens Gamesa.

Слънце

Глобалният слънчев пазар очакваме да нарасне с около 14% през 2020 г. до към средно  121-154 ГВт (при около 121ГВт през 2019 г.), като много проекти вече се изграждат без пряка субсидия. В Европа около 4,7 ГВт слънчеви проекти с краткосрочни договори за електроенергия или директна продажба на пазара за търговия с  електроенергия  ще бъдат изградени през 2020 г., спрямо 1.3 ГВт през 2019 г., годината, на която този пазар стартира, отбелязва Jenny Chase, head of solar. В Китай възстановяване на растежа отчасти ще е в резултат слънчевите проекти без субсидии, чиято тарифа се определя в резултат на местни цени по отношение на въглищните мощности.

Въпреки това очакването на Jenny Chase е за консолидация сред приблизително 300 производители на слънчева енергия, но може да означава фалити за някои от китайските фирми.  Производителите обаче ще продължат да настояват за по-добри и по-евтини продукти.

Съхранение на енергия

Над 5 млрд. долара за сделки в областта на възобновяемите източници за енергия плюс такива за съхранение на енергия ще бъдат обявени през 2020 г. в света. Намаляващите разходи за съхранение на енергия, заедно с продължаващото налагане на възобновяемата енергия на ключови пазари, ще насърчат сектора, според Logan Goldie-Scot, head of clean power research. Засега системи за съхранение на енергия има повече в САЩ, обяснява  експертът, обръщайки внимание колко е важна водещата  водеща роля на политиката.  Компаниите могат да се възползват от федералния данък за инвестиции  (ITC). Освен напредъка в инвестиционната и данъчна политика, експертът набляга и на напредък на иновациите в сектора. В Китай разработчиците тестват проекти за възобновяеми източници плюс съхранение в отговор на очакваните по-строги изисквания за интеграция в мрежата, обръща внимание Logan Goldie-Scot.

В други райони дейността не е така активна, но проектите се появяват и в Европа, Близкия Изток и Африка. Например в Европа има няколко примера, при които батериите за съхранение се използват за намаляване на ограничаването на възобновяемите енергийни източници. В същото време са от помощ за разработчиците за получаване на политическа подкрепа и очакванията са за увеличаване на новините в този сектор.

Електрически превозни средства

До края на 2020 г. трябва да има 10 милиона електрически превозни средства ( EVs) на пътя, в сравнение с едва 1 милион през 2015 г. Това ще бъде крайъгълен камък, но растежът на продажбите на няколко пазара се забавя поради премахването на стимулите за закупуване.  Очакваме глобалните продажби да достигнат около 2,5 милиона за 2020 г., което е около 20% спрямо 2019 г. Китай  ще бъде най-големият пазар на EV в абсолютни стойности, но разликата между Китай и Европа ще изглежда доста по-малка към края на годината, според Colin McKerracher, head of advanced transport.

Растежът, според обяснението на експерта, във връзка със системата за кредитиране, се очаква да дойде от покупки от страна на правителството публичния сектор, както и от градовете с ограничения на двигатели с вътрешно горене. Електрификацията също ще даде тласък на продажбите. Очакването е, че продажбите на електромобили ще са от порядъка на  1,2 милиона за година, което ще даде възможност на страната да постигне целта си от 5 милиона EV на пътя до края на годината. Новооткритата фабрика на Tesla в Шанхай трябва да даде своя принос с около 150 000 броя.  

2020 г. ще бъде преломна година за EVs в Европа.  Очакването е европейските продажби да достигнат малко над 800 000, като растежът може да е особено силен през втората половина на годината, тъй като VW увеличава производството на ID.3. Colin McKerracher коментира, че през 2020 г. продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене вероятно ще достигнат своя пик, а съответно и спад на пазара. Прогнозата предвижда и развитие на технологиите по отношение на електромобилите.

Втечнен природен газ

Глобалният внос на втечнен природен газ е нараснал с 13% през 2019 г., добавяйки 40 милиона метрични тона годишно (MMtpa), с което достига  351MMtpa, въз основа на оценките на Bloomberg. Този растеж, според Maggie Kuang, head of LNG е в резултат на увеличаване на  доставките. Без Европа обаче това нямаше да се случи (ако не бе получила 37 37MMtpa повече от предходната година). Предвид ниските спотови цени и в условията търсене при свръхпредлагане на LNG, ценовите нива се определят като гъвкави.

През 2020 г. свръхпредлагането ще продължи, но вероятно ще е по-малко. Очаква се по-бавно увеличаване на американските проекти поради технически предизвикателства на някои от наскоро пуснатите в експлоатация проекти, смята Maggie Kuang  

Очакваме глобалният внос на втечнен природен газ да се увеличи доста  скромно в сравнение с 2019 г., добавяйки 20MMtpa, за да достигне около 370MMtpa. За разлика от 2019 г., когато по-голямата част от увеличеното предлагане бе доставено  в Европа, през 2020 г. Азия и Европа вероятно ще си поделят LNG-доставките. Ръстът на търсенето от Китай, Южна и Югоизточна Азия ще се забави, докато потреблението в Япония и Южна Корея ще бъде стабилно.

В Европа преминаването от въглища към газ ще остане ключов двигател за по-нататъшния растеж на търсенето на втечнен природен газ. Тъй като цените на въглищата вече са паднали с около 40% от началото на 2019 г., до $ 50-60 / т, цените на LNG  през 2020 г. може да паднат още повече от нивата на 2019 г., което ще даде тласък на следващия етап по отношение на  смяна на горивата и осъществяване на балансирането на глобалния пазар.

Петрол

В отговор на натиска на инвеститорите и потребителите големите производители на петрол през 2019 г. започнаха да си поставят цели за намаляване на емисиите. Компании като BP, ConocoPhillips и Eni ограничиха обхвата на целите си до емисии от оперативната си дейност с малък дял от общия им въглероден отпечатък. Но компаниите Royal Dutch Shell, Total и Repsol си поставят амбициозни цели с включване на емисии от продукцията си, например и от бензина, продаван на бензиностанциите. Най-амбициозен е планът на Repsol , насочен към нулеви емисии до 2050 г., посочва David Doherty, specialist, oil markets.

Той изразява очакването си, че тенденцията по отношение на целите за намаляване на емисиите ще продължи и през 2020 г. Поради това, че  американската ExxonMobil и Chevron закъсняват в това отношение се очаква да бъдат изправени пред натиск да настигнат своите конкуренти  от Атлантика, докато европейските Equinor и BP могат да разширят  целите си, като включат и емисии от продукцията си подобно на конкурентите си от региона.

David Doherty прогнозира и поглъщания, но и повече и инвестиции от петролните компании в проекти за цифрови технологии и такива за възобновяема енергия. Това се отнася и за увеличаване на броя на рафинериите, внедрили слънчеви мощности, както и за офшорни платформи, които да помогнат на големите компании от сектора да намалят директните си емисии.  Не се изключва и по-нататъшен натиск от страна на технологиите, насочени към потребителите, така че помогнат на големите петролни компании  да намалят емисиите от петролните продукти.  

Метали за батериите

Авторите от BHEF обръщат сериозно внимание на пазара на металите, използвани в новите технологии за съхранение на енергия, в частност и в литиево йонните батерии.  2020 г.  обещава да допринесе с важни данни за жизнеспособността  по отношение на рафинирането на никел в Индонезия, заявява Sophie Lu, head of mining and metals, наблягайки на значението на проекта на Tsingshan Holding Group’s.

Виждаме, че спот цените на  lithium hydroxide се задържат около $ 7, 500 - $ 8 000 / t, а на lithium carbonate  около 7 000 $ / t през 2020 г., посочва експертът, отчитайки възходящата тенденция.  Основните производители, по-специално Albemarle и производителите в Австралия, са увеличили плановете за разширяване на капацитета си, така че да върнат баланса на пазара на lithium resource. Отбелязват се също така и предизвикателствата пред Китай по отношение на нови мощности.
Внимание се обръща и на цените на кобалта са преживели тригодишен скок, започващ през  2017 г. от $  $32,734 a metric ton, като през март 2018 г. достигат до  $95,000, а през миналото лято се е наблюдавала и цена от $25,000.   Все пак очакването е  глобалният пазар на кобалт да се върне към баланс през 2020 г.

Устойчивост

До края на 2020 г. броят на компаниите, които са определили научнообосновани цели за декарбонизация, ще скочи с над 100% от общо 754 през 2019 г.  Броят им, според инициативата  Science Based Target се удвоява всяка година, а 2020 г. се очаква да е рекордна, отбелязва  Jonas Rooze, head of sustainability research. Комбинираната пазарна капитализация до 2020 г. ще надхвърли 25 трилиона долара, в сравнение с 14,5 трилиона долара сега, но в резултат на прилаганата методология в рамките на инициативата. В същото време разширяването на целите за декарбонизация до повече сектори ще доведе до нови големи играчи от финансовия сектор.

Science Based Target initiative разработи методология, която картографира намаляването на въглеродните емисии, за задържане на затоплянето под два градуса по Целзий (и сега вече под 1,5 градуса С) от отделните компании. Чрез методологията се предоставя ориентир за това какво трябва да направи дадена компания, за да осъществи ролята си по отношение предотвратяване на глобалното затопляне.  Очакването е до края на 2020 г. инвеститорите да започнат да поставят въпроси към компаниите защо не са си поставили цели за борба с глобалното затопляне.

Кръгова икономика

През 2020 г. постоянният напредък в кръговата икономика ще доведе до възстановяване на цените на пластмасовите отпадъци до нивата преди 2018 г. Вече минаха две години, откакто Китай обяви, че ще спре да внася нискокачествени пластмасови отпадъци, хвърляйки пазарите за рециклиране и скрап в смут. След загубата на най-големия купувач на пазара, цените за скрап и пластмасата спаднаха. Търговците на скрап и компаниите за управление на отпадъците бяха поставени пред  избора или да го хвърлят на сметището, или да го отправят към инсталациите за отпадъци с цел получаване на енергия, или пък да съхраняват материалите.

Ние обаче започваме да виждаме признаци за възстановяване на пазара, заявява Julia Attwood, head of advanced materials. Изправени пред нарастващото обществено недоволство от кризата с пластмасовите отпадъци, компании като Coca-Cola, Unilever и McDonald си поставят цели, за увеличаване на опаковките, изработени от рециклирани материали. Повечето от тези ангажименти се очаква да станат реалност през 2025 г., което дава на компаниите възможност за намиране на доставчици. В резултат на това цената за „естествен“ (неоцветен) полиетилен с висока плътност, материал, който обикновено се използва за опаковките за шампоани и други такива надхвърли спот цената за нов материал (($0.81 per kilogram) за да достигне $1.02 per kilogram, скачайки от  $0.84 през  миналата година. Едновременно с новите компании, които обявяват цели всеки ден, тази тенденция се очаква да оббхване и другите видове пластмаси.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща