10 вероятни негативни ефекти от коронавирусната пандемия върху световната икономика

Те са определени от 350 риск мениджъри, интервюирани от екип на World Economic Forum в Давос

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
675
article picture alt description

Ако лидерите на страните не работят активно за смекчаване на последиците от кризата, свързана с коронавирусната пандемия, икономическата нестабилност и социалното недоволство ще се увеличат в света, предупреждава в свое проучване World Economic Forum (WEF) в Давос.

В рамките на проучването експертите интервюираха 350 риск мениджъри, които са изразили загриженост за икономическото въздействие на епидемията.

Две трети от анкетираните отбелязват, че дългата рецесия в световната икономика е основен фактор, който е обезпокоителен, тъй като кризата унищожава живота на хората и на цели общности, предизвиква икономическа криза с дългосрочни последици.

Затова анализаторите смятат, че ръководителите на държавите трябва да си сътрудничат, за да се справят с възможните негативни последици от коронавирусната пандемия.

Според експертите на WEF, около 500 милиона души по света може да изпаднат в бедност заради пандемията. Около 80% от учениците по света от март не посещават училища. Освен това, промишленото производство в света ще спадне с 3%, а обемът на преките чуждестранни инвестиции ще се свие с 30-40%.

От всичко това ще има тежки последици за заетостта. Още повече, че населението по света изпитва огромен стрес, свързан с притеснения за бъдещето, което се отразява и на здравословното състояние на хората.

Ето кои 10 основни рискове за световната икономика, свързани с коронавирусната пандемия, открояват в проучването си експертите от WEF:

10. Продължителна рецесия в световната икономика; ниво на риска - 68.6%

Риск мениджърите смятат, че икономическата криза като цяло и особено продължителната рецесия са най-вероятните последици за световната икономика и компаниите през следващите 18 месеца.

COVID-19 доведе до спад в икономическата активност, което наложи влагането на трилиони долари като част от пакетите за икономическа помощ. Това може да доведе до структурни промени в световната икономика, според риск минеджърите, интервюирани от WEF.

9. Ръст на фалити и вълна от консолидации; ниво на риска - 56,8%

Увеличението на дълга ще бъде голяма тежест за бюджетите на държавите и корпорациите в продължение на много години. Световните икономически отношения ще претърпят промени. Експертите смятат, че развиващите се икономики са изложени на риск, тъй като може да изпаднат в дълбока криза, докато предприятията ще бъдат изправени пред промени в моделите на потребление, производство и конкуренция.

8. Неспособност на редица сектори и индустрии в отделните страни да се възстановят; ниво на риска - 55,9%

Въздушният транспорт е една от индустриите, които бяха засегнати от коронавирусната епидемия най-силно, тъй като пътниците започнаха да отменят пътуванията си, за да предотвратят разпространението на болестта. Експертите и анализаторите смятат, че за пълното възстановяване на тази индустрия ще са необходими до 5 години и много авиокомпании ще бъдат съсипани, ще се стигне и до фалити.

7. Висока безработица, особено сред младежите; ниво на риск - 49.3%

През април нивото на безработица в САЩ достигна 20.5 милиона души или 14.7%. Това е най-високото ниво от края на Голямата депресия. Уволненията продължават. Само за осем седмици 36.5 милиона американци останаха без работа.

6. По-строги ограничения за трансграничното движение на хора и стоки; ниво на риска – 48.7%

През март САЩ и Мексико се съгласиха да ограничат броя на несъществените придвижвания през южната граница на Съединените щати, за да ограничат разпространението на коронавируса. По-рано САЩ затвориха границата с Канада по същата причина. САЩ далеч не са единствената държава, наложила ограничения за придвижване през границата. Много страни затвориха границите си, за да ограничат разпространението на вируса.

5. Отслабването на фискалната стабилност на най-големите икономики в света; ниво на риск – 45.8%

В целия свят централните банки облекчават фискалните си политики за подпомагане на икономиката и смекчаване на последиците от пандемичната криза. Всъщност сега икономиката се нуждае от помощ, но това означава, че централните банки ще имат по-малко възможности в случай на икономическа криза вбъдеще, предупреждават от WEF.

4. Дългосрочни смущения на световните вериги на доставки; ниво на риск - 42.1%

Компаниите са изправени пред промени и прекъсвания на веригите на доставки поради пандемията на коронавирус. Освен това, има промени в търсенето на отделни продукти.

3. Икономически срив на развиващите се пазари и икономики; ниво на риск - 38%

В неотдавнашно интервю Нобеловият лауреат Пол Кругман заяви, че развиващите се пазари скоро могат да изчерпат цялата си способност да се справят с икономическите последици от вируса, което води до дълбока рецесия.

2. Кибератаки и измами с данни; ниво на риск – 37.8%

Вече се появяват свързани с коронавируса кибератаки. В САЩ и Обединеното кралство няколко от тези атаки бяха насочени към здравни работници и учени, които изследват вируса и работят върху ваксина срещу коронавирусната зараза.

1. Втора вълна на пандемията от COVID-19 или друго инфекциозно заболяване; ниво на риска – 30.8%

Тъй като страните по света постепенно премахват строгите ограничения, заплахата от втора вълна от коронавирусната пандемия се повишава. В САЩ икономистите прогнозират началото на втората вълна на пандемията, което ще доведе икономиката до дълбока депресия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща