Bloomberg: САЩ ще се конкурират на пазара за атомна енергетика в Източна Европа с Русия и Китай

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
864
article picture alt description

Източна Европа, бивша граница по времето на студената война става бойно поле по отношение на пазара за атомни електроцентрали, който се оценява на сума от над 500 милиарда долара.

Четири месеца след отмяната за финансирането на сделки в областта на ядрената енергетика в чужбина, САЩ търсят възможности за навлизането на чуждите енергийни пазара за компании като General Electric Co., Westinghouse Electric Co. И Bechtel Group Inc.  

Преди няколко седмици САЩ подписаха меморандум с Румъния за финансиране на изграждането на нов реактор, както и споразумение с Полша, а също и с България, която планира да възроди старият си проект за строителството на ядрен реактор.

Планът за предоставяне на възможности на американските компании на този ключов геополитически пазар, реализацията, на който започна при Доналд Тръмп е в състояние да остане в сила и при преминаването на властта към новата администрация на САЩ при избрания президент Джо Байдън. За източноевропейските партньори това може да бъде стимул да започнат да осъществяват закъсалите проекти в областта на атомната енергетика.
Основното предимство за американската страна може да е по-широкият достъп до финансиране, доколкото това ще противодейства на налагането в този регион на интересите на Русия и Китай.

„Реализацията на проекти в такива страни, като Румъния, България и Полша може да бъде ускорена, ако САЩ им помогнат да намерят източници на финансиране по конкурентни цени и в крайна сметка, без необходимост от държавна помощ или гаранции, заявява Razvan Nicolescu, партньор в компанията Deloitte, специализирал се в енергийния сектор.

Източноевропейските страни, които зависят от въглеводороди от Русия и от собствените си въглищни находища имат повече причини, отколкото другите страни за решаване на енергийните си проблеми чрез варианти с използване на атомната енергетика. Допълнителни стимули създава и необходимостта от спазването на строгите изисквания на Европейския съюз за емисиите.

Неотдавнашните промени в регулацията дават възможности на САЩ  да се конкурират за получаване на голям дял на пазара, стойността, на който те оценяват на 500 – 740 милиарда долара през следващите 10 години.

Пречките за разширяването на пазара, както и преди са големи.

Китай и Русия са лидери в световния рейтинг по доставка на нови атомни реактори.

Компанията „Уестингхаус“, която бе един от водещите доставчици в ядрената промишленост на САЩ през 2017 година фалира, тъй като се сблъска с проблеми по погасяването на задължения за милиарди, свързани с вътрешните проекти в Джорджия и Южна Каролина.

След като през 2017 година проектът в Южна Каролина беше отменен, на АЕЦ Vogtle, холдинговата компания Southern Co. остана с двата единствени в света реактори, строящи се с използването на усъвършенстваната технология АР1000 на компанията Уестингхаус, въпреки че реализацията на този проект също изостава и надхвърля бюджета.   

По думите на Мартин Владимиров, анализатор от софийския Център за изследване на демокрацията е видно, че политическата риторика доминира над реалните инвестиционни решения.

„Въпреки че САЩ се стремят да се противопоставят на руската и китайската икономическа намеса, тези проекти е възможно да не отговарят на пазарната логика и да изискват значителна държавна подкрепа“, казва Владимиров.

Русия не вижда в сделките в областта на ядрената енергетика, сключени днес от САЩ в Европа заплаха за своята водеща корпорация „Росатом“, доколкото американските компании сега нямат ресурси, необходими за строителството на нови АЕЦ, смята правителствен служител, близък до руския ядрен сектор. Американските проекти в Европа по-скоро ще бъдат ограничени в споразумения за обслужване, добавя служителят, поискал да не се споменава името му, тъй като не е упълномощен за публично мнение.

От държавната корпорация „Росатом“ също омаловажават риска от засилване на конкуренцията, заявявайки, че в региона има възможности за реализация на много проекти.

„Смятаме, че секторът на ядрената енергетика в САЩ притежава голям потенциал, - заявяват от „Росатом“ - Най-важно сега за американските компании доставчици е разширяването на уменията чрез строителство на тези пазари, където те имат присъствие и опит“.

Тъй като Румъния се нуждае от реконструиране на съществуващия реактор, тя е най-вероятният кандидат за привличането на финансиране от САЩ или за започване на дейностите с подкрепата на САЩ, Канада и Франция. Що се касае до инициативите в областта на ядрената енергетика, заявени от Полша и България, има сериозни съмнения дали имат икономически възможности и политическа воля.

Някои от тях остават верни на Русия като основен технологичен и финансов партньор – например Унгария със сделката си за разширяването на АЕЦ на стойност 10 млрд. евро (12 млрд. долара), въпреки че възможността за доставка на турбини там получи и компанията   General Electric.

Други страни се отказаха от сключване на традиционните споразумения с Русия и се противопоставят на нови опити на Китай да влезе като финансист и доставчик.

Според мнението на анализатора от Bloomberg Intelligence, Elchin Mammadov, ключовите фактори, определящи дали тези проекти ще могат да се придвижат от мъртвата точка ще бъде финансирането.

„Това е много рисково и скъпо начинание, което е малко вероятно да бъде финансирано от някой друг, освен от държавата“, казва  Mammadov.

Дори и с държавна подкрепа, повечето проекти, заявени в цяла Източна Европа за привличане на инвеститори могат да се сблъскат с проблема с изоставане от графика с много години и в крайна сметка да бъдат прекратени.

Русия и Китай имат предимства, тъй като те предлагат сключване на комплексни договори. А САЩ на световния пазар за строителство на нови енергийни блокове за АЕЦ „напълно липсват“, се казва в априлския доклад на министерство на енергетиката на САЩ.

Както заключават от американското енергийно ведомство, САЩ „загубиха глобалното си конкурентно предимство като световен лидер в ядрената енергетика“.

По Bloomberg, автори: By Irina Vilcu, Slav Okov , and Andra Timu

Оригиналът на статията: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-09/u-s-goes-nuclear-to-compete-with-russia-china-in-europe-s-east

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща