МАЕ: САЩ ще останат лидер по добив на петрол до 2040 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
920
article picture alt description

САЩ ще останат най-големият производител на петрол в света до 2040 г. Това се предвижда в базовия сценарий на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в годишната прогноза World Energy Outlook 2020. Саудитска Арабия пък ще бъде най-големият източник на ръст на добива след 2030 г.

„САЩ остават най-голям производител на петрол в рамките на базовия сценарий до 2040 г. През 2030 г. обаче разликата със Саудитска Арабия ще започне да намалява, като при това общият добив в САЩ ще спадне с над 2 млн. барела на ден в периода от 2030 г. до 2040 г., докато добивът в Саудитска Арабия постепенно ще се движи нагоре“, се казва в доклада.

Според базовия сценарий, Саудитска Арабия и другите страни членки на ОПЕК ще са един от основните източници по отношение на нарастването на добива слез 2030 г. Общият добив на ОПЕК, според изчисленията на агенцията ще се увеличи с 3 млн. барела на ден в периода от 2030 г. до 2040 г.

МАЕ отбелязва, че добивът на шистов газ в САЩ ще достигне своя пик в началото на 2030-те години, а след това ще започне да намалява в резултат на изтощаването на най-активните и продуктивни находища.

Извън САЩ се очаква умерен ръст на добива на шистов петрол от порядъка на 2 млн. барела на ден към 2040 г., основно в резултат на увеличаване на производството в Канада и Аржентина. В някои други страни, които не са членки на ОПЕК ще се наблюдава също ръст: общият добив на нефт ще нарасне с 0,8 млн. барела на ден в Мексико в периода от 2030 г. до 2040 г.

„На петролните пазари всяко понижение през последните години в голяма степен се компенсираше с ръст на добива на шистов нефт от САЩ, но не е ясно дали шестите ще могат да продължат да изпълняват тази роля при спада на доверието на инвеститорите в сектора“, коментират експертите на агенцията, участвали в подготовката на доклада.

„Петролните компании променят инвестиционните си стратегии и приоритети. При по-ограничения достъп до капитал от пазарите и намаляването на приходите, особено за независимите петролни компании, ориентирани към шистовата промишленост, и националните нефтени компании в страните производителки, инвестиционните планове са много по-малко надеждни, в сравнение с миналото. Това има значение е за бъдещите доставки“, отбелязват от МАЕ. Поред оценката на агенцията, ако търсенето остане на ниско ниво за продължителен период или ако енергийният преход се ускори, ще има много рискове по отношение на предложенията на петрол. Възстановяването на търсенето на петрол обаче би създало много по-големи рискове по отношение на волативността на цените, смятат още от агенцията.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща