Турция предприе важни стъпки, за да стане център за търговия с енергия

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1165
article picture alt description

DAILY SABAH, STANBUL, 2018, dailysabah.com

 

 

Включвайки се като ключов партньор в многонационални проекти за газопроводи, работейки усилено за либерализиране на енергийния пазар и разширяване на капацитета за съхранение през последните години, Турция ускори стъпките си за създаване на пазар за търговия с газ.

С цел да диверсифицира енергийните си ресурси, Турция ускори усилията си за гарантиране на сигурността на снабдяването с природен газ чрез двустранни споразумения и големи инфраструктурни проекти и постигане на целта страната да стане център за търговия с газ.

В момента страната участва в два важни многонационални проекта за газопроводи за природен газ, а именно Транс-Анадолския газопровод за природен газ (TANAP) и Tурски поток. След стартирането на TANAP, Tурски поток стана друг проект за газопровод, чрез който Турция подчерта

интереса си към преноса на енергия и търговията.

 

Колкото и Турция да е енергийна транзитна страна заради местоположението си между добивници и купувачи, страната бързо се движи към създаването на център за срещи, където потребителите и доставчиците могат да търгуват на цени, определени от динамиката на свободния пазар.

Първата гигантска стъпка в енергетиката беше предприета в средата на юни мин. година,когатостартирата TANAP, многонационален енергиен проект, с партньори като British Petroleum, турската Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) и Държавната нефтена компания на Азербайджан SOCAR.

 

TANAP е най-голямата част от проекта „Южен газов коридор“ (SGC). 1850-километровият TANAP и 878-километровият проект „Транс-Адриатическия газопровод“ (TAP) бяха свързани при река Марица, на границата между Турция и Гърция.

 

Според Регулаторния орган за енергийния пазар (ЕМРА), Турция внася около 6,6 милиарда кубически метра/годишно природен газ от Азербайджан чрез тръбопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум. Този обем ще нарасне до 12,6 млрд. куб. м, тъй като TANAP ще добави още 6 млрд. куб. м природен газ.

Вторият основен енергиен ход на 2018 година дойде с проекта за газопровода Турски поток, който е белег за турско-руското енергийно сътрудничество, като в края на ноември 2018 г. в Истанбул на церемония с участието на президента РеджетТейип Ердоган и руския президент Владимир Путин се отбеляза завършването на морската част от проекта.

 

Tурски поток е един от жизненоважните енергийни проекти за Турция, тя да стане енергиен търговски център. Проектът е за два тръбопровода с дължина всеки 930 километра. Проектът за първи път бе обявен през 2014 г. от Путин, когато сподели плановете за алтернатива на проекта „Южен поток”, който не беше одобрен от Европейския съюз.

Когато Путин обяви, че Русия е отменила проекта Южен поток, в същия ден главият изпълнителен директор на руският енергиен гигант Газпром Алексей Милър обяви новия проект за газопровод.

 

Проектът Tурски поток има годишен капацитет за доставка на газ от 31,5 милиарда кубически метра (bcm), всяка линия с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра. Докато първата линия ще осигурява природен газ за турския пазар, втората линия ще достава газ на европейските страни по маршрут през балканските държави.

Капацитетът на първата линия ще бъде достатъчен, за да отговори на нуждите на големите турски градове, като Истанбул и други промишлени центрове; следователно тя се счита за важен принос за търсенето на природен газ за промишлеността в Турция.

В края на миналата година руският ежедневник Комерсант съобщи, че втората линия на Tурски поток ще достигне до Европа през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

 

Търговски център с дълбока пазарна динамика

Министърът на енергетиката и природните ресурси Fatih Dönmez, който говори по време на церемонията, приветства Tурски поток като откриването на нова страница за турския енергиен пазар.

Fatih Dönmez каза, че целта на Турция да се превърне в енергиен център се подкрепя чрез силна политическа воля и стабилност в страната. "Турция се стреми да се превърне в енергиен център, където се срещат купувачите и продавачите и където се определят цените", каза той, добавяйки, че страната предприема важни стъпки за постигането на тази цел чрез проекта Турски поток, който, според него, ще бъде обединяващ фактор в страните, където газът се доставя.

Проектът поставя Турция на предната част на комплексна система за доставка и улеснява доставката на природен газ за Европа, което потенциално засилва стратегическата позиция на страната като портал за европейска енергийна сигурност.

В началото на септември 2018г. Енергийната фондова борса Истанбул (EPİA) стартира своята спот система за търговия с природен газ в опит за по-нататъшна либерализация на газовия пазар. Като част от усилията на Турция да се превърне в център за търговия с природен газ, EPİA разработи софтуерна система, позволяваща търговията с природен газ чрез електронна платформа.

След успешното завършване на петмесечна фаза на тестване, системата официално ще стартира онлайн. Новата система на пазара на природен газ ще определи цените на природния газ за пазара ден напред. Цената на системата ще бъде определена чрез съвпадение на оферти от доставчици със съответни оферти от участниците на пазара за разработване на равновесна цена на търсенето и предлагането. Участниците ще могат да търгуват най-малко 1000 кубически метра природен газ на ден.

 

Втечнен природен газ, съоръжения за съхранение

Турция продължава да полага усилия за осигуряване на достъп до природен газ не само чрез тръбопроводи, но и чрез всички форми на световния пазар.

Дългосрочният и ликвидният втечнен природен газ, който държи 20% дял с приблизително 11 млрд. куб. м в общата кошница за внос в Турция през 2017 г. се доставя чрез два терминала.

Това са терминал за втечнен природен газ Marmara Ereğlisi с капацитет от 5,9 милиона тона и терминал за втечнен природен газ Egegaz с капацитет от 4,4 милиона тона. В допълнение, два блока за регазификация на плаващите хранилища за втечнен природен газ (FSRU) се използват активно в İzmir's

Aliağa и в Dörtyol в Hatay. Работата по третото FSRU, което се планира да бъде открито в залива на Сарос, е в ход. В ход са инвестиционни споразумения за увеличаване на капацитета в съоръженията за съхранение на природен газ Silivri и Lake Tuz. Капацитетът на съоръжението за съхранение на природен газ в езеро Туз/ Lake Tuz, което бе пуснато в експлоатация през 2017 г., ще се увеличи от 1,2 млрд. куб. м. до приблизително 5,4 млрд. куб. м в средносрочен план.

Турция, която първоначално гарантираше сигурността на доставките си с тези действия в сектора, продължава да предприема решителни стъпки да се превърне в търговски център, където цената на газа се определя както в регионалния търговски център, така и в Европа.

 

Преводът на статията е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща