Сметната палата на Франция: Атомната промишленост на страната е в трудно положение

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1314
article picture alt description

Сметната палата на Франция публикува доклад за състоянието на френската атомна промишленост.

„Все още има несигурност по отношение на възможностите на френската ядрена промишленост, независимо от настоящите й активни усилия да строи нови ядрени реактори в срок и с приемливи разходи“, заявява председателят на Сметната палата на Франция Пиер Московичи. Това е ключовият извод от доклада, в който се описва сложната история на създаването на европейски реактор от трето поколение EPR (European Pressurised Reactor)  и проблемите при осъществяването на настоящите проекти за атомни електроцентрали с участието на френски експерти.

Electricite de France SA (EDF) иска да убеди френското правителство да подкрепи строителството на шест нови блока за модернизираната версия на „Европейски реактор под налягане“ с цена от 46 млрд. евро (52 млрд. долара), за да замени част от остарелия парк от ядрени електроцентрали. Компанията търси също така финансиране за строителството на два нови реактора във Великобритания, които според очакванията ще струват близо 20 милиарда лири (25 млрд. долара).

Във Франция разходите на EDF за строителството на ядрен реактор EPR с мощност 1650 МВт на площадката на АЕЦ Фламанвил 3, които трябваше да са според плановете 3,3 млрд. евро са се увеличили над три пъти – до 12,4 млрд. евро, поради грешки и забавяне. Това включва 4,2 млрд. евро под формата на лихвени плащания от EDFв периода на строителството и различни разходи, свързани с въвеждането в експлоатация, както и резервни части и ядрено гориво. Разходите в единадесет от дванадесетте основни договора са се увеличили от 100 % на 700 %, се казва още в доклада, като компанията се упреква в късно установяване на контрол на разходите.  Съответно себестойността на произвежданата  електроенергия от EPR може да съставлява по оценка на Сметната палата от 110 до 120 евро за МВтч.

През март 2020 г. правителството на Франция разреши на EDF да отложи срокът за въвеждане в експлоатация на реактора на АЕЦ Фламанвил 3 до 2024 г. В началото се планираше енергийният блок да бъде построен за 54 месеца. Сега срокът е увеличен до 187 месеца и то преди да се вземе предвид кризата, предизвикана от Covid-19  (това са петнадесет и половина години). Нуждите от строително инженерство бяха оценени на 5 милиона работни часа; ще са необходими 22 милиона. Почти 4500 модификации са направени от началото на строителството, като редовно обектът се спира обекта, за да се даде време на инженерите да се справят с трудностите, които срещат.

В докладът се коментират и несполуките по АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия.

Строителството на двата реактора EPR на атомната централа Hinkley Point в Англия, чиято рентабилност е намалена няколко пъси се отразява значително на финансите на EDF. Двата реактора на АЕЦ Тайшан в Китай, които бяха успешно въведени в експлоатация през 2018 г. и 2019 г. още не са се отразили достатъчно върху рентабилността на EDF.

По думите на Московичи, EDF, чийто чист дълг в края на миналата година достигна 41 млрд. евро няма средства за финансиране на нови ядрени проекти. За стартиране на нови проекти ще е необходима държавна гаранция – прилагането на т.нар. RAB-модел, при който данъкоплатците носят отговорност за някои рискове при строителството. Новите проекти също така трябва да са конкурентоспособни по цена, отбелязва представителят на Сметната палата.

В докладът си Сметната палата прави пет препоръки по отношение на строителството на т.нар. големи строителни обекти – от преразглеждане на концепцията за архитект инженер до 6-месечен преглед на всички проекти, включително контрол над средствата. Други пет препоръки се отправят по отношение на бъдещите решения, които EDF трябва да взима по проектите, по които работи.  

Френското правителство планира да закрие 12 от 56 атомни електроцентрали на EDF през 2035 г. и да намали дела на атомната енергетика в производството на електричество в страната до 50 % (сега 70 %), като заедно с това се опитва да разшири използването на ВЕИ и по-точно на слънчева и вятърна енергетика.

Предвид това, че повечето атомни електроцентрали на EDF ще достигнат 60-годишна възраст до 2045 година, както и предвид времето, необходимо за строителството на нов, правителството скоро ще трябва да реши дали трябва да поеме ангажимент за строителството на нови реактори.


Докладът на Сметната палата на Франция: https://www.ccomptes.fr/system/files/2020-07/20200709-rapport-filiere-EPR.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща