Реалната цена на газовите амбиции на Саудитска Арабия

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1551
article picture alt description

By Tim Daiss,2018, oilprice.com

 

Пазарът на втечнен природен газ в света ще стане още по-конкурентоспособен през следващите няколко години. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, сега се опитва да се превърне в основен износител на втечнен природен газ, който се присъединява към редиците на големите износители на товари втечнен природен газ - Катар, Австралия и САЩ.

 

Изпълнителният директор на държавната Saudi Aramco заяви, че компанията през следващото десетилетие се нуждае от инвестиции на стойност $150 млрд., тъй като компанията планира да увеличи добива и да стане износител. Компанията също така напредва с плановете за газови разработки, за да компенсира вътрешното потребление на петрол, за да предостави повече петрол за износ, се казва в доклад на Ройтерс. Саудитска Арабия също планира през следващите пет до шест години да произвежда 10 процента от енергията си от възобновяеми източници, за да диверсифицира своя енергиен микс и да освободи още повече суров петрол за износ.

 

Кралството, и де факто лидер на ОПЕК, разработва около 30 слънчеви и вятърни проекта, насочени към 9.5 GW възобновяема енергия до 2023 г., както и планира изграждане до 2032 г. на 17.6 GW ядрен капацитет.

 

Saudi Aramco планира да увеличи добива на газ до 23 милиарда стандартни кубични фута (scf) на ден от сегашните 14 милиарда scf, заяви главният изпълнителен директор на компанията Amin Nasser по време на събитие в химическата индустрия в Дубай. "Нашата газова програма ... ще привлече през следващото десетилетие инвестиции от около $150 млрд.", каза той. "Имаме и нетрадиционни газови ресурси от световна класа, които бързо допълват големите ни конвенционални ресурси."

 

"Търсим да преминем от задоволяване само на нашата енерийна индустрия в кралство, което, особено с увеличаването на възобновяемата и ядрената енергия, ще стане износител на газ и газови продукти."

 

Коментарите на Nasser идват само няколко месеца след като Саудитска Арабия и Русия проявиха интерес към съвместното развитие на LNG, включващо Саудитска Арабия, заедно с руския енергиен гигант Novatek с неговия мащабен проект за втечнен природен газ LNG 2. Съоръжението Arctic LNG-2 за $20 милиарда долара, което се очаква да заработи от 2022г. или от 2023 година, ще бъде вторият проект на Novatek за втечнен газ след проекта YamalLNG, който започна производството си в края на миналата година. Руската компания също се интересува от изграждането на терминал за регазификация в Саудитска Арабия, каза руският енергиен министър Александър Новак. По време на двустранната среща Саудитска Арабия също така заяви, че иска през следващите десет години да удвои собствения си добив на газ.

 

Геополитически енергиен съюз

 

Нещо повече, растящият алианс за добив на петрол между Саудитска Арабия и Русия вече промени световните петролни пазари, като замени световното значение на петролните пазари с тази на новата коалиция на две страни. По същество, това, което саудитите можеха да правят за балансиране на пазара между 2004 до 2016 г., е да играе ролята на единствената страна в света добиваща суинг петрол /контролирайки своите глобални депозити и притежаваща голям резервен производствен капацитет/. Сега кралството се опитва да координира своите намерения и цели с Русия.

 

Продължавайки напред, този възникващ енергиен геополитически важен съюз, също би могъл да промени пазарите на LNG. Руският президент Владимир Путин от своя страна заяви намерението си, да се съревновава с Катар, за да стане световен износител на втечнен природен газ. И все пак, като се има предвид, че Катар през следващите пет години ще увеличи капацитета си за втечняване от 77 милиона тона до над 100 милиона тона, целта на Путин има малък шанс за успех. И все пак, с помощта на Саудитска Арабия, и Москва, и Рияд все още могат да се превърнат в голям фактор за влияние на световните пазари на LNG и по този начин да създадат геополитически лост за двете страни, особено в Близкия изток.

Проблемът на саудитците обаче е, че укрепващите се отношения на Рияд с Москва биха могли да им дойдат като пасив, тъй като отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската точка от края на Студената война. С течение на времето амбициите на Саудитска Арабия, както и необходимостта да разчита на Русия да въздейства на световните пазари на петрол, може да наложи да бъдат претеглени отношенията на Рияд с Вашингтон, особено след като САЩ все още са най-големият доставчик на оръжия за кралството. Саудитска арабия има нужда да работи със САЩ, за да възпре амбициите на Иран за хегемония в Близкия изток, а американският флот все още защитава доставките на саудитски петрол, преминаващ през нестабилния Ормузки пролив, през който преминават голяма част от петрола в света /Около 20% от световния петрол (около 35% от морския петрол) минава през пролива, което го прави изключително важно стратегическо място за международна търговия/.

 

Преводът на статията е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща