Поправки на промените в Закона за горивата връщат сектора назад и създават опасност за пазара и конкуренцията

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1366
article picture alt description

Българският пазар на горива реагира спокойно на събитията от 14 септември тази година, когато вследствие на атаката с дронове върху петролни обекти от Саудитска Арабия цените на горивата на международните пазари достигнаха едни от най-високите си стойности за последните години. Към днешна дата цените са на нивата от месец септември и не предвиждаме изненади. Ако цената все пак скочи за някои обекти, то тя ще е от страна на нерегламентираните търговци. Това коментира председателят на БПГА Живодар Терзиев на семинар за журналисти.

Цените на горивата

„Аз съм убеден, че ще има покачване на цените само на онези места, където се предлагат нерегламентирано петролни продукти“, каза той.

 Терзиев направи преглед на котировките  на горивата, в частност на дизеловото гориво и петрол сорт Brent на международните пазари (Platts) за месец септември. В тази връзка той отчете също така и липсата на т.нар. сезонност, като базирайки се на данните доказа, че е мит по-високата стойност през летния сезон на дизеловото гориво и бензина, че българският пазар бърза да вдига цените, позовавайки се на събитията на международните пазари на горива. Председателят на БПГА обърна внимание на единиците за сравнение при отразяването на цените на петрола. Така например средната цена за петрола на световния пазар за септември е била 922.80 лв. за куб м, докато за българския пазар е изостанала леко – до 910.77 лв. за куб м.

Българският пазар реагира спокойно. Към днешна дата сме почти на нивото на септември и към периода 16 – 20 септември малко изостанахме, а сега сме една идея малко над него. В момента сме в хипотеза една стотинка нагоре или надолу, каза той.

Разглеждайки пика от 14 септември, ние, които сме в реалния пазар и продаваме на клиентите сме в по-различна ситуация от хората, които са на борсите. Там има група търговци, които може би никога не са виждали гориво и усетят ли недостиг започват чисто субективно да провокират пазара, защото изкарват пари от колебанията на световните борси. Брокерите се интересуват колко долара дава инвеститора и колко биха спечелили или загубили. За нас е важно на каква реална цена сме придобили истинското гориво, ние се обръщаме към борсите за купуване но по усреднените стойности., обясни той.

На база сравненията на реално закупените горива и средните цени с всички платени такси, Терзиев обясни, че нафта на цена от 1,60 лв. за литър няма. „Аз съм сигурен, че нафта на цена 1,60 – 1,70 няма да има в момента в който регистрацията приключи и всичко е нормално. Що се отнася до нормалните търговски обекти, до бензиностанциите, то при липса на сериозни обструкции, аз смятам, че сме в един така плавен ценови сезон и не очаквам нещо особено до края на годината. С цялата условност, че ситуацията 14 и 15 септември може да се повтори, да се потрети, което е една друга тема“, каза той.

Това обаче, както стана ясно е свързано със закона за горивата, който в края на този месец влиза с пълна сила, след прилагането и на наредбата, чийто срок за обществено обсъждане изтича.

Ако законът бъде приложен от 29 октомври, да цената ще скочи, но това  ще е именно за търговците, които предлагат нерегламентирани петролни продукти, за тези, които не са се регистрирали по новия закон за горивата, обясни Терзиев. Той бе категоричен, че в момента регистрацията, изисквана по наредбата тече с пълна сила и до ранните следобедни часове вече са подадени 238 заявления, които касаят няколко хиляди обекта. При това до влизането в сила на закона за горивата, който иначе е в сила от края на месец януари има още достатъчно дни, за подаване на документи.

Всъщност именно наредбата към закона за горивата, както стана ясно още преди ден и която въвежда регистрационен режим и изисква и гаранции е препъни камъчето. Част от търговците обединени неотдавна в Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива неочаквано и в момент, в който в страната ни тече предизборна кампания за местните избори обяви протест „жълти жилетки“. Нещо повече днес от името на Валери Симеонов пък е внесено и искане за отмяна на съвсем новия закон за горивата, който отменя вече направените през януари промени.

Според БПГА обаче това е „чист рекет“.  

„Няма такса за регистрация, няма сериозни проблеми при регистрацията и я тече. Остават 22-23 дни. Проблем е за тези, които не са предприели действия през изминалата година и след това 6 месеца и още 3, за да стигнем до днешната дата, когато остава 22-23 дни“, категоричен бе председателят на БПГА. „Добрата новина е, че регистрацията тече, а че има една група хора, които не са доволни, вие сте свидетели, че всеки ден по всяка една тема има хора, които са недоволни“, заключи той.

„Аз ще си позволя да бъда малко по-конкретен. Председателят като политическо лице бе достатъчно обран в изказването. Има една проста причина и тя е, че има една група хора, бизнесмени, които не искат отлагане на закона, не искат промени в закона. Те искат закона изобщо да го няма. Тоест те не искат да бъдат регистрирани, те не искат да бъдат контролирани. Искат да продават там където искат, каквото искат и да не се отчитат пред никого. Това е ситуацията. 300 милиона са допълнителните приходи в бюджета, които министър Горанов отчита в резултат на този закон“, коментира от своя страна бившият председател на БПГА и член на ръководството на „Лукойл България“  Валентин Златев. Той коментира и дадената днес пресконференция от „жълтите жилетки“ от името на журналистката Беновска. „Тя даде инструктаж днес в ефир какво да направят, къде да стачкуват, как да направят организацията на действията си, какво точно да се отмени. Обяви какво е внесъл господин Валери Симеонов в парламента и накрая се стигна до това, че трябва да се отварят бутилки и да се пие шампанско. Ако ние искаме да бъдем правова държава няма как да приемаме закон, който за едни важи, а за други не важи. Абсурдна е ситуацията. Какво искат тези хора на нас ни е ясно. Защо е там госпожа Беновска също ни е ясно. Това, което не ни е ясно е защо министъра на икономиката, който е вносител на закона, който е органа, който трябва да санкционира изпълнението на закона, след като участва в самото му изработване е внесъл днес ЗИД (Закон за изменение и допълнение на закона за горивата ), променя закона, който е по-лош отпреди внасянето. Това няма как да разбера“, каза Златев. Той определи тези действия като „чист рекет“, заради искането „или веднага го променете, тази седмица, или в сряда, или ние излизаме на протест“. Не случайно ЕК в годишният си доклад казва, че България трябва чувствително да подобри събираемостта на данъци. Това става с някакви правила и тези правила трябва да се спазват. Тези хора това не го искат“, заключи Златев.

За промените на промените в Закона за горивата

Основните принципи на новия закон за горивата от 29 януари или това, към което се стремеше законодателя и това, което постигна след много години е: регистриране на всички обекти, превозни средства и дружества, занимаващи се с горива. Седем са групите дейности и към всяка от тях се изисква регистрация, каза изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев. На второ място новият закон изисква обезпечаване на задълженията. Има страшно много фирми, които са санкционирани и не си плащат задълженията, а продават стока, в която не са зачислени всички задължения. Елемент от това е и премахването на мобилните бензиностанции, които не разполагат със системи, регистрирани от агенцията за метрологичен контрол. На следващо място идват мерките, свързани с подобряването на контрола. Това са основните спойки, върху които е граден настоящият закон, каза той и обърна внимание на това какво се предлага в новия проект, който се обещава да бъде внесен в Министерски съвет. „БПГА вече реагира и смята, че той е лош. Ще ви се каже, че е имало работна група и са отразени всички мнения, но не е така, категоричен бе той“. По думите му, „отчетени са мненията на всички, на които сегашният закон им пречи. На всеки, на който нещо му пречеше беше включено в законопроекта“, заяви Делчев. Изпълнителният директор на БПГА и юрист обясни, че това, което се предлага е връщане назад. Според него обратното на сегашната постановка, че трябва да има регистрационен режим, новите текстове допускат изключване на цели сектори. „Изключването дава възможност на недобросъвестни лица да оперират, разпространяват и търгуват с горива и те ще могат да правят сива търговия, а няма да има кой да реагира“, обясни той. В тази връзка Делчев даде пример с газовите бутилки. Според сегашния закон е прието например дадена фирма да има поне 10 хил.бутилки, тъй като това е минимумът, при който може да има някаква печалба,  а в новите постановки се допускат 1000 бутилки. Това обаче няма да е жизнена фирма, а има и текстове, които връщат назад по отношение на изискванията, свързани с пълненето на газовите бутилки. Текстовете връщат назад законодателството и по отношение на мобилните бензиностанции.

„Връщаме се преди регулацията на закона, като се изключват цели сектори. За нас това е постановка, която не трябва да се приема“, категоричен бе Андрей Делчев.

 

Наредба 18 или  как  понятието „покупна цена“ нарушава конкуренцията

Българската петролна и газова асоциация е категорична част от разпоредбите на Наредба 18 по Закона за акциза и данъчните складове е в противоречие с правилата за конкуренция. В частност става въпрос за т.нар. „покупна цена“. В тази връзка асоциацията е изпратила молба до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, като сезира, че новите изисквания в нормативния документ са в нарушение на Договора за функциониране на ЕС.  Освен това БПГА е сезирала и Върховния административен съд с искане за отмяна на промените в наредбата. Молба по този повод има подадена и в КЗК отпреди два месеца, но отговор няма.

 

Според юристът на асоциацията Светослав Бенчев въведеното понятие „покупна цена“ съвсем не е това, което си мислят потребителите. Всъщност се касае за доставна цена на горивата, което е в нарушение на закона за конкуренцията и дава възможност на всеки конкурент да вижда цената, по която продава горивата негов колега. Това дава възможност за натиск и се преследва във всяка друга държава, направи сравнение Бенчев. Юристът обясни, че от една страна е странно например, че КЗК преди години забрани на компаниите да публикуват на сайтовете си цените на горивата на едро, а сега в наредбата се въвежда искане за т.нар. „покупна цена“. „Най-странното е, че не се взима предвид какво ще се случи, ако това условие за „покупна цена“ влезе в сила. Защото всъщност то създава опасност за свободното движение на стоки. Нарушават се правилата на търговската тайна, съгласно европейското законодателство“, категоричен е юристът.

Въвеждането на задължението за инсталирането на видеокамери и по-точно съхранението на информацията, според новото изискване на Закона за акцизите и данъчните складове е другото изискване, по което БПГА също има забележки. Според Бенчев, тези текстове трябва да се преразгледат и да се допълнят и изчистят от гледна точка на бъдещата тол система. Именно чрез нея ще може на практика да се следи движението на дадена цистерна с горива.

Екозаконодателството и в частност биогоривата също са обект на критика от БПГА- Според Светослав Бенчев самият факт, че това е сектор разпокъсан и попадащ под наблюдение от три министерства е недостатък. По думите му трябва да се намери формула и асоциацията има виждане по темата как да се прекрати безразборното смесване на биосъставки.

Новото изискване в закона за запасите от нефт и нефтопродукти за съхранение на допълнителни резерви от битум пък ще оскъпи пътното строителство и този текст трябва да се преработи, обясни още Бенчев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща