Поправка в Закона за енергетиката изкарва на протест микро-инсталациите за възобновяема енергия

Енергетика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
6063
article picture alt description

Микро-инсталациите за възобновяема енергия излизат на протестна 15 май пред Министерски съвет. Става въпрос за най-малките производители на електрическа енергия от ВЕИ с инсталирана мощност до 200 киловата. Повод за недоволството им е двойният стандарт, който се прилага спрямо малките и големите ВЕИ производители заради промяна в Закона за енергетиката от 2015 г. Според тях това облагодетелства големите производители и води до многократно завишена цена на електроенергията.

„Поправката на Закона за енергетиката през 2015 г. е приета от Народното събрание, за да премахне двойното финансиране при ВЕИ производители, ползвали европейски и национални схеми за подпомагане и отделно от това ползват пълни преференциални цени, в които подпомагането не е отразено“, посочват протестиращите, цитирани от investor.bg.

За големите ВЕИ производители законът не се прилага, показал анализът на одобрените законови поправки.

„В резултат на умишлената грешка на институциите българското общество е ощетено с милиони левове надплатена такса „задължения за обществото“ и цената на електроенергията“, добавят малките производители.

Според становища на различни институции, с които протестиращите разполагат, поправката в Закона за енергетика от 2015 г. не трябва да се прилага към проекти по „Програма за развитие на селските райони“ (ПРСР) с подпомагане „де минимис“, за които тя действа вече четвърта година.

Малките производители разполагат със списък на незасегнатите от разпоредбата централи, които са получили през периода двойно подпомагане по общо девет схеми по Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Има национални и европейски институции, които потвърждават наличието на този проблем, но „прехвърлят една на друга решението му“, коментират те пред медията.

Малките ВЕИ производители се описват като „изкупителни жертви на грешно съчинен закон, който не би трябвало да се прилага за тях“.Според тях около 300 микро ВЕИ производители са били „набедени, за да може да се отчете дейност“ пред Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент.

50 от тези предприятия са преустановили своята дейност заради неплатежоспособност поради наложената им изкупна цена, която е три пъти под себестойността.Останалите продават лично имущество и активи, за да погасят кредитите към банките, добавят в своя апел протестиращите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща